Az „Európa Zöld Városa Díj” nemzetközi versenyében Kaposvár nyerte el Magyarország 1. helyezést 2021-ben „Kaposvár – Okos park a belváros szívében” címmel benyújtott pályázatával.

A díjat 2021. szeptember 7-én, kedden délelőtt adta át Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár és Dr. Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szakmai Szervezetének elnöke Dér Tamás alpolgármesternek.

A „Több Zöld Várost Európának” kampány 2021 januárban indult és 2023 végéig tart. Célja, hogy megismertesse a politikusokat, várostervezőket, önkormányzatokat, ingatlanfejlesztőket, és más kapcsolódó szakembereket a város-zöldítés fontosságával. A program széles körben tájékoztatja a felhasználókat, a döntéshozókat és aktív részt kíván venni a különböző csoportok ráhangolásában a közös munkára, specifikus célok elérése érdekében. Ezáltal a kampány sok szinergia-hatást hozhat létre.

A pályázat célja volt: az Európa Zöld Városa Díj sikeres, ambiciózus, inspiráló és innovatív zöld infrastruktúra projekteket ösztönöz.
Részt vehetett minden olyan - 5 éven belül, teljes mértékben megvalósult - projekt, amely a lakókörnyezetben lévő zöld infrastruktúra hozzáadott értékét megfelelően használja fel.

Bírálati szempontok:

- növényzet - minőség, sokféleség, egyediség

- design

- hozzájárulás a felhasználók jóllétéhez

-klímára gyakorolt hatás

-környezetre gyakorolt hatás - zajterhelés csökkentése, CO2 megkötése
felhasznált anyagok

- innovatív jelleg

Kaposvár a nemrégiben elkészült Vaszary parkkal pályázott. Az 1,4 milliárd forintból megújult egy olyan terület, mely a kaposvári kórház régi, felhagyott területe volt.

Az egykori Kórház Déli Tömb rehabilitációja, kulturális és környezettudatos fejlesztése című projekt keretében egyedülálló civil kulturális teret, pihenő övezetet, sétányokat létesített, ahol vadonatúj zöldövezet, okos eszközök, játszótér és egyéb turisztikai és szabadidős attrakciók várják a kaposváriakat.

A beruházás egymagában megjeleníti azokat a célokat, amelyeket a várospolitikai programban megfogalmaztak a kaposváriak. Az egykori kápolnában bábszínház nyitotta meg kapuit, mert a gyermeknél nincsen fontosabb! A lélekszámában is gyarapodó Kaposvárért dolgozunk.

A legidősebb egykori kórházi épület pedig új funkciójával a magasabb bérek egyik letéteményese, hiszen olyan iparágak központja, mint az informatika és robotika. Munkahelyek ma már vannak, és a teljes foglalkoztatás sem álom már.

Ma Kaposváron egyetlen fejlesztést sem hajtanak úgy végre, hogy ne figyelnének a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. A cél egyértelmű: a közszolgáltatások tekintetében továbbra is az ország legolcsóbb városa szeretne lenni Kaposvár.

A parkba látogatók napelemfákkal és okos rendszerekkel találkozhatnak, amelyek környezetbarát megoldások, s hosszabb távon olcsóbbá teszik a létesítmények fenntartását. Ez városi szinten is csak az energiafüggetlenség erősítésével érhető el.

Címkék: Vaszary park, öko, éghajlat, nemzetközi, klíma, díj, környezet, elismerés, Kaposvár, kis szines