Immár harmadszor adott otthont Vas megye a „TFA-FCC HUNGARY-Bük”, az ország legerősebb tűzoltója tűzoltóversenynek szeptember 3-án. A pénteki versenyre a fővárosból és az ország szinte minden megyéjéből érkeztek tűzoltók a büki gyógyfürdő előtti parkolóba, hogy egy év kihagyás után megmutassák mire képes egy vérbeli tűzoltó. Somogy megyéből is nevezett több hivatásos és önkéntes tűzoltó, nem hiába, hiszen újfent Somogyországba került a vándorkupa, amely az ország legerősebb tűzoltójának jár.

A kora reggeli órákban nagy volt a készülődés, minden versenyző izgatottan, az izmokat bemelegítve várta, hogy a megnyitót követően rajthoz állhasson, és egy év kihagyás után megmutathassa, hogy kitartásának és erőnlétének köszönhetően ő az ország legerősebb tűzoltója.

A viadalt dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg, a résztvevőknek balesetmentes versenyzést, kitartást és jó versenynapot, a nézőknek pedig jó szurkolást, önfeledt szórakozást kívánt.

A megnyitót követően a versenyzőknek izzasztó feladatok sorát végrehajtva kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, állóképességüket. Az első pályát a női és férfi versenyzők egyaránt légzőkészülékben teljesítették. Itt a Firefighter Combat Challenge névre hallgató speciális akadálypálya egyes elemeit kellett megoldaniuk, a többi között egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett elhúzniuk. Fél óra pihenést követően a másik pályán folytatták a versenyt, az itt megadott versenyfeladatokat már légzőkészülék nélkül kellett végrehajtani. Az akadályokat a legtöbb versenyző sikeresen teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot téve arról, hogy milyen állóképesség és kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkormányzatiak, önkéntesek vagy létesítményiek. A legfőbb rivális az idő volt, hiszen mindenki a legjobb eredményre törekedett a legrövidebb idő alatt. A két időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend.


Fotó: Vas MKIFotó: Vas MKIFotó: Vas MKIFotó: Vas MKIFotó: Vas MKIFotó: Vas MKIFotó: Vas MKIFotó: Vas MKI
Fotó: Vas MKI
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltója, ifjabb Bodó László bizonyult a legjobbnak. A 30-40 év közötti kategóriát a Bolhási Önkéntes Tűzoltóság színeiben induló Kiss János nyerte. A 40 évnél idősebbeknél pedig Taskovics Sándor tűzoltó főhadnagy (Badacsonytomaj HTP) futotta a legjobb időt.

A nőknél 30 év alatt Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy (Eger HTP) hódította el az elsőséget, a 30-40 közötti korosztály legjobbja pedig dr. Ódor-Sápi Csilla (KÖTÉL Egyesület) lett. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Karsai Zoltán tűzoltó törzsőrmester (Mosonmagyaróvár HTP) nyerte el. Az abszolút kategória győztese pedig Kiss János (Bolhás ÖTE) lett, így ő vehette át a vándorkupát.

Somogy megyéből Balogh Krisztián tűzoltó százados, Nagy Imre tűzoltó törzsőrmester, Privóczky Krisztián tűzoltó őrmester, Lenner Olivér tűzoltó őrmester, Rózsa Dániel tűzoltó őrmester, Kováts Dávid tűzoltó őrmester és Veres Soma Dániel tűzoltó őrmester is sikeresen teljesítette a kihívást.

Címkék: vas megye, tűzoltóság, verseny, kis szines