2004 óta tartják világszerte a World Kitchen Garden Day-t vagyis a Nemzetközi Konyhakerti Világnapot. A kezdeményezés augusztus negyedik vasárnapján kap helyet az emberiség életében, amikor egy napig a helyben termelt, organikus és legfőképp egészséges terményekről szól minden.

A városi és balkonkertészkedés a koronavírus járvány kezdete óta lett hirtelen rendkívül népszerű. Sok ember a bezártság okozta feszültséget a kertészkedéssel vezette le. Konyhakertet készíteni nem csak pótcselekvésként jó, hanem azért is mert így az ember a saját, helyben termelt zöldségeit és gyümölcseit fogyaszthatja. Ez nem csak a saját egészségünk szempontjából hasznos, de ezzel a környezetünket is kíméljük, hiszen nem a több száz vagy ezer kilométerről érkező terményt fogyasztjuk, hanem azt, amely ott érett be az otthonunktól néhány méterre.

konyhakert paprika

Magyarország 2013-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezen a napon az országban több helyen tartanak nyílt napokat a közösségi kertek, amelyeket ilyenkor bárki meglátogathat, és egy kis kerti munkát is végezhet. De évek óta népszerű az országban a Magyarország legszebb konyhakertje verseny is, amelynek pár éve kaposvári díjazottja is volt.

Kaposváron a legtöbb óvodában található már konyhakert, ahol a gyerekek az óvodai dolgozók segítségével nevelhetik fel saját paradicsomukat, eprüket vagy burgonyájukat. A gyerekek így már kiskorukban megtanulják, hogy miért jó, ha saját maguknak termelik meg az ennivalót, illetve hogy miért fontos a helyben termett portékákat előnyben részesíteni.

Címkék: konyhakert, kertészkedés, világnap, környezetvédelem, kis szines