1900 óta a vasútállomás jellegzetes képe fogadja a vasúttal Kaposvárra érkezőket. Az idén 120 éves épület Pfaff Ferenc tervei alapján készült el. Hozzá hasonló csak kettő van a Trianon előtti területeken. A jellegzetes hármas tagozódású főépület állaga az eltelt évszázad alatt leromlott, a második világháború során még bombatalálat is érte.

Az épület felújítása 2015-ben kezdődött meg. A mintegy két évig tartó felújítás során az építők törekedtek arra, hogy megtartsák az eredeti kinézetet, de modernizálják is az épületet úgy, hogy közben biztosítani kellett a vasúti és a közúti közlekedést.

- Nem volt könnyű a projekt, hisz nem csak maga a házépítés okozott nehézségeket, hanem nagy odafigyelést igényelt, hogy a vasútüzem fenntartása mellett kellett a kivitelezési munkákat végezni. Folyamatosan egyeztetni kellett a MÁV-val és a város közlekedésszervezőivel - tette hozzá a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre.

Az építőszakmai szervezetek szerint a felújítás olyan jól sikerült, hogy műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában építőipari nívódíjat kapott a kaposvári vasútállomás.

- Nagyon sok szempontot kell a bizottságnak figyelembe vennie és az alapján hozza meg a döntését. Itt egy kiemelkedő szempont, hogy egy műemlék épületről van szó - mondta Tóth János a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára.

A vasút ugyan kettészeli a várost, de az álomás szervesen hozzátartozik Kaposvár képéhez. Az épület megújításával egy fejlesztési sorozat kezdődött meg a környéken.

- Akkor, amikor 2017-ben átadták akkor még nem sokan látták, hogy mi lesz ennek a vége. A színház is megújult, az új közlekedési központ is elkészült. A város belvárosi része mindenki számára nem csupán könnyebben elérhető, hanem mindenki számára úgy nézhető meg, hogy büszkék lehetnek arra, hogy Kaposváron élnek, büszkék lehetne arra, hogy a kaposváriak ilyet produkáltak - mondta beszédében Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A keddi ünnepségen nemcsak a generálkivitelező munkáját ismerték el, a több közreműködő cég is osztozott a nívódíjon.

Borítókép: magyarepitok.hu

Címkék: nívódíj, vasútállomás, kaposvár, kis szines