Lassan már meg sem lepődünk, amikor télvíz idején hajók lepik el a Balatonlelle előtti vízterületet. Nem lesz ez másképp az év utolsó napján sem. A szilveszteri megmérettetés lesz a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása, ugyanis december elején rendezték meg a Mikulás Regattát, ahol rekord számú - 22 egység szállt vízre. A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezon hosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei. A versenyek évről évre egyre népszerűbbek, és egyre több vitorlázó vesz részt rajtuk. Egyre több az éven át nyitva tartó kikötő, és az egész évben vízen tárolt hajó.

“Az időjárás előrejelzés alapján már most tisztán látszik, hogy az idei évben meg tudjuk rendezni a Szilveszteri Regattát, ugyanis biztosan nem fog befagyni a tó december végéig” - mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője, majd hozzátette: "A verseny történetében két alkalommal az időjárás nem tette lehetővé a hajózást, de ez teljesen normális, tudjuk jól, hogy a téli vitorlás versenyzés nagyon időjárás függő.”

A szervezők minden óvintézkedést megtesznek azért, hogy a résztvevők biztonságban hajózhassanak, a versenyt indulása óta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja. Számtalan alkalommal párosítottak jótékony célt egy-egy versenyhez, az idei évben a BL YachtClub és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egy Keszthelyen élő édesanyát és gyermekét szeretnék támogatni - minden résztvevő nevezési díjából ezer forintot utalnak el a családnak. “Személyesen ismerem a Keszthelyen élő Ricsi és Rita lehetetlen helyzetét, nagyon is valóság amit Ricsi anyukája, Rita leír. 0-24 órában csak Ricsire figyel, egyedül, önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe!“  - mondta el Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke, az akció megálmodója.

A verseny délelőtt 10 órakor indul, két futamban küzdenek majd egymással a versenyzők. A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket, sőt bárki vízre szállhat, hisz Luszi, a Balaton első egész évben működő hajójárata óránként sétahajózásra indul. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája, vagy akár a vízre épített látvány szauna is.

A Téli Vitorlás Versenysorozat februárban folytatódik a Farsangi Regattával, majd márciusban jön a Tavaszi Regatta. Nem marad el a HidegenLégió téli vitorlás túrája sem, ami a Balaton téli oldalát hivatott testközelből bemutatni. Ezen kívül számos gasztronómiai programmal is készülnek az új évben, január elején jön a Déli Téli Party, január 25-én Zamárdiban folytatódik a Balatoni KÖR GasztroPiknik sorozata, és február elején ismét GasztroFarsang Balatonlellén.

Címkék: regatta, verseny, vitorlás, Balaton, tél, kis szines