A hagyományos és komoly presztízsű Országos Víziközmű Szerelőverseny tizennyolcadik alkalommal, az idei évben szeptember 11-én és 12-án, Érden és Herceghalmon, az Érd és Térsége Víziközmű Kft. megrendezésében zajlott le. Az esemény helyszíne Érd város egyik patinás sétálóutcája, illetve a Hotel Abacus konferenciaterme volt.

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. és elődje a Kaposvári Vízművek Kft. immár tizenötödik alkalommal vett részt az országos megmérettetésen, emiatt a versenyre való felkészülés, a várható feladatok jellege, illetve a versenyzés szakmai kihívása a szakemberek előtt nem volt ismeretlen. A versenyre való felkészülés jegyében a dolgozók elméleti oktatáson is részt vettek.

Az első nap a szokásos regisztráció, megnyitó, eligazítás és ebéd után 14 órakor kezdődött a 450 pontos gyakorlati verseny, amelyben feladatleírás és helyszínrajz alapján, adott anyagkészletből kellett elkészíteni egy nagyvízmérővel, légtelenítővel ellátott tűzcsapleállást és egy 3 db ikermérős mérőhelyet tartalmazó fogyasztói leállást.

Az egyes csapatok részére elkészített munkaterületekhez kirendelt versenybírók szabályzatban rögzített értékelési szempontok szerint bíráltak, fontos volt, hogy a rendelkezésre álló anyagokat teljeskörűen fel kellett használni. A rendelkezésre álló anyagok a vízellátási piacon jelenleg mértékadó beszállítók általánosan használt csövei, idomai és szerelvényei voltak.

A feladat végrehajtása során 2 etapban értékelték a szerelés szakszerűségét és a mérethelyességet: az első szakaszban víznyomás nélkül lehetett dolgozni, de a 2. szakaszban már nyomás alatt, vagy csak rövid idejű kizárással (mint a valódi víziközmű-hálózaton) kellett munkát végezni és minden alkalommal ellenőrizték a vízzáróságot. Az előírt 150 perces normaidő helyett kevesebb, 72 perc alatt sikerült a szerelési feladatot befejezni, amely a nyomáspróbák, illetve az ezt követő többszöri, a zsűri által elvégzett felülvizsgálatok eredménye alapján is szakszerűnek bizonyult.

A versenyzőknek második nap egy 200 pontos elméleti tesztfeladat-sort kellett kitölteniük, amelyben vízszerzési, vízkezelési, vízgépészeti, vízelosztási, munkavédelmi és munkabiztonsági előírásokra, a vízminőségi követelményekre, illetve a szakterület vonatkozó alapvető jogszabályi előírásaira vonatkozó tudást mérte a feladatsort összeállító szakmai bizottság. Ezután a szponzori előadások meghallgatása és tesztek kitöltése következett.

null

A gyakorlati és elméleti verseny pontszámainak alakulását a szereplők kivetítőn folyamatosan nyomon kísérhették, végül az összesítés alapján a résztvevő 18 csapat közül a KAVÍZ Kft. az előkelő 2. helyezést szerezte meg a szegediek mögött.

A résztvevő csapat:

Vincze Tibor hibaelhárítási művezető,
Sárdi Lajos vízvezeték-szerelő,
Albert Gergely vízvezeték-szerelő,

tartalék: Farkas Márk vízvezeték-szerelő.

Felkészítők:

Üvegház-2001. Bt.
Boda Balázs műszaki vezető, vízellátási főmérnök”

Címkék: országos víziközmű-szerelő verseny, kavíz, ezüstérem, kis szines