Felemás éven vannak túl a méhészek. A repce jól mézelt, az akác viszont nagyon rosszul és most a napraforgó ismét jól. Kaposvár környékén ugyanakkor a hárs az, ami az országban másutt nem terem ilyen mennyiségben. Sokan más megyékből is a Zselicbe jönnek, ha virágoznak az ottani hársfák.

- Itt a legszebb a hársméz, ezért jövünk ide és nagyon jól érezzük magunkat a Zselicben. A nyári időszakban vagyunk ugye itt, hársvirágzáskor egy 2-3 hetet, attól függ, hogy hogyan húzódik el a virágzás. Idén például nagyon szép volt a hárs - tette hozzá Németh Zsolt, Alsónemesapátiból.

null

A magyar méhészek piaci pozícióit azonban nemcsak az időjárás befolyásolja, hanem az Európai Unióba, a harmadik országokból érkező, gyakorta silány minőségű és olcsó mézek.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke elmondta: éppen ezért az ágazat most az úgynevezett apiterápiában lát még lehetőséget. Ez a méz, a virágpor, a propolisz, a méhpempő és a méhméreg gyógyító célú felhasználását jelenti.

A XIII. Kaposvári Mézfesztivál, illetve kísérőrendezvénye a XII. Regionális Zselici Méhész Konferencia és Szakvásár hivatalosan péntek délután két órakor kezdődik, a Kossuth téren.

Címkék: mézfesztivál, méz, kaposvár, kis szines