Biztosan Ön is találkozott már olyan emberrel, aki zavarba jön, ha azt a kérdést teszi fel neki, hogy mikor van pontosan mindenszentek és mikor ünnepeljük halottak napját? Sőt, ha még a Halloween is bekerül a képbe, akkor teljes lesz a káosz. Így hát segítünk egy kicsit rendet rakni a fejekben
kornológiai sorrendben haladva.

halloween

Október 31. estéje: Halloween

A Magyaországon is egyre inkább divatba jövő Halloween-t, október 31-én ünnepli az, aki egyáltalán ünnepeli. Az ünnep maga angolszász eredetű, elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe a samhain volt október 31-én.

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa (Jack-o'-Lantern), amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Egyébként az első lámpások nem is tökből, hanem cukorrépából készültek.

Kaposváron is egyre népszerűbb a Halloween, épp ezért kiörbe is jártuk egy kicsit a témát.

November 1.: Mindenszentek

Ma, vagyis minden évben november 1-én van Mindenszentek ünnepe. 2000 óta, ismét munkaszüneti napnak számít. Ezen a napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg.

mindenszentek

Keleten már 380-ban megülték ezt az ünnepet, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki - miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont - 609. május 13-án Mária és az Összes Vértanúk tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731-741) kiszélesítette az ünneplendők körét: a "Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette Mindenszentek ünnepét. November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep.

November 2.: Halottak napja

Holnap, azaz november 2-án tartják a halottak napját, amely a szenvedő Egyház ünnepe, a Mindenszentek főünnepet követő ünnepnap. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából - általános felekezetektől független - az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Címkék: kisokos, halloween, halottak napja, mindenszentek, ünnep, kis szines