A legújabb krémesített mézeket mutatta csütörtök délután Németh Zsolt. A zalai méhész azt mondja: ezek a mézek nem kristályosodnak ki.

Idén egyébként közepes a méztermés, a nyári aszály ugyanis kissé megviselte a virágzó nővényeket, így a nektárképződésüket is visszavetette.

- A korai mézek nagyon szépek lettek és jó sok lett belőlük. A nyári aszály viszont megviselte a növényeket, így a méheknek is nehezebb dolguk volt - tette hozzá Németh Zsolt, méhész.

A pénteken kezdődő mézfesztiválon kiváló minőségű termelői mézeket lehet majd kóstolni. Csaknem 50 kiállító érkezik, többségük Somogyból.

A fesztivál a mézhamisítás elleni küzdelmet is segíti.

- Ezeknek a fesztiváloknak az is a célja, hogy ezeket a termelői mézeket meg tudjuk kóstoltatni. Összetudja hasonlítani a vásárló a termelői méz ízét, egy boltban, áruházláncban vásárolt valamilyen más mézzel. Itt az ízeken van a legfőbb hangsúly - mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

Az ízt ugyanis nem tudják hamisítani - tette hozzá az érdekvédő méhész.

null

A 11. mézfesztivál holnap 14 órakor a Kaposvári Honvédzenekar bevonulásával kezdődik, majd számos program és mézkóstolás is várja az érdeklődőket.

Szombaton 10 órától a Méz Lovagrendek mutatkoznak be a Kossuth téren, majd a Mézkirálynő köszönti a vendégeket. Szombaton egész nap méz kóstoló és méhészeti konferencia is várja a szakma iránt érdeklődőket.

XI.Kaposvári Mézfesztivál

null

Címkék: mézfesztivál, beharangozó, kaposvár, kis szines