Évente 6000-7000 lakástűz Magyarországon – erről tájékoztatták a balatonszemesi tábor nyugdíjasait a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai. Az otthon keletkező tüzek megelőzésének lehetőségeire hívták fel a szépkorúak figyelmét hétfőn.

null

- A régi építésű házak elektromos hálózatát nem a mai kor terheléséhez tervezték. A mikrohullámú sütők, a klímaberendezések, a mosó-, szárító- és mosogatógépek túlterhelhetik a korszerűtlen hálózatokat - ezzel kezdte a mintegy 120 szépkorúnak tartott előadását Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy.

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról is beszélt a hallgatóságnak: sokszor együtt, megszakítás nélkül használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedett. A főhadnagy óvatosságra intette a nyugdíjasokat, s arra figyelmeztette őket: túlmelegedés, rendellenes működés, égésre utaló szag esetén azonnal áramtalanítsák az elektromos berendezést, hívjanak szakembert! Az interaktív előadás során szó esett a tűzoltók munkavégzését akadályozók közlekedők (lépcsőházak/folyosók) leszűkítéséről is.

null

- A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása – erről már Kóbor Csaba tűzoltó alezredes beszélt a táborozóknak. A megyei tűzoltósági főfelügyelő kiemelte: a tüzelő és fűtőberendezések helytelen használatával otthonunk és szeretteink biztonságát tesszük kockára.

Figyelnünk kell arra, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk a tüzelőberendezések közelében, például ne a kandalló hőjével próbáljuk gyorsabb száradásra bírni a frissen mosott ruhákat!


Fotó: Somogy Megyei KatasztrófavédelemFotó: Somogy Megyei KatasztrófavédelemFotó: Somogy Megyei KatasztrófavédelemFotó: Somogy Megyei KatasztrófavédelemFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelem
Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelem
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az alezredes megosztotta tapasztalatait a hallgatósággal, rávilágított a leggyakrabban előforduló problémákra. Az alezredes kitért a szén-monoxid veszélyeire, felhívva a figyelmet a mérgezés jeleire. Elhangzott: a szén-monoxid mérgezés leggyakrabban a fürdőszobában fordul elő, ahol a vízmelegítők gyorsan elhasználják a helyiség levegőjét, s oxigén hiányos állapot léphet fel. A szén-monoxid-érzékelő és a tűzoltókészülék is jó szolgálatot tehet a háztartásokban - zárták az előadást a tisztek, s az előadást követő szalonnasütés biztonságának feltételeire is figyelmeztették a táborlakókat.

Címkék: tájékoztató, nyugdíjas, katasztrófavédelem, kis szines