A tavalyi évben szinte minden a 450-dik évfordulóról szólt Szigetváron és szerte az országban - hangzott el egy, az emlékév kapcsán tartott keddi rendezvényen. Tavaly számtalan programmal emlékeztek az ötvenezer fős sereggel szembenéző várvédő hősökre.

- Zrínyi Miklós öröksége velünk él, nem csak a Dél-Dunántúlon, nem csak Szigetváron, hanem az egész országban. Mindenütt ahol a magyarok beszélnek. Egy olyan bátor kiállás, emlékvilág kötődik Szigetvárhoz, amely Kölcsey Ferencet éppen úgy meghatotta, mint nagyon sokakat, akik ma találkoznak a Zrínyi emlékvilággal - mondta dr. Hóvári János, a "Zrínyi Miklós Szigetvár 1566" Emlékbizottság elnöke.

Az évek óta tartó kutatások eredményeképpen 2015 végén megtalálták azt a helyet, ahol Szulejmán meghalt és a ráépített türbe maradványait is. Az ásatások tovább folytatódnak, mert még sok kincset rejt a föld.

- A település nagy részét még nem tártuk föl. A kutatásnak sok ága van, nem csak a türbe feltárás, vagy a mellette álló épületek, a dzsámi, a derviskolostor feltárása az, ami a feladatunk, hanem a környező település, városkának a feltárása is - tette hozzá dr. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem kutatásvezetője.

Az emlékév kapcsán több tanulmány, film, regény és képregény is született, amiket bemutattak a nagyközönségnek is. Szita Károly polgármester köszöntőjében párhuzamot vont a szigetvári csata és az 56-os forradalom között. Mint mondta, mindkettő vesztes ütközet volt, de mégis erőt adott az embereknek.

- Ezért mondja rólunk a világ és tekint csodával határos módon a magyarokra, hogy a szabadság népe, mert soha nem azt nézték, hogy győztek-e a forradalmaink, soha nem azt nézték, hogy nyertünk-e az adott csatában, az adott ütközetben, hanem mindig azt nézték, hogy amikor kellett, akkor mindig megpróbáltuk - válaszolta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Az ásatások tovább folytatódnak Szigetvár környékén és a tervek szerint zarándokhelyet létesítenek majd az egykori török település maradványainak helyén.

Címkék: emlékév, zrínyi miklós, konferencia, kis szines