Ismét az alföldi város, Orosháza adott otthont a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű viadalának.

Az idei TFA-n közel százhúszan álltak rajthoz három korcsoportban – köztük hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók –, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a város főterén felépített pályát. Somogy megyéből tizennégyen (marcali, siófokoki, nagyatádi, barcsi hivatásosai és a Kötél Egyesület egyik tagja) neveztek az erőpróbára.

Az első három versenyszámot – alapvezeték kihúzása negyven méterre, 50-50 ütés ötkilós kalapáccsal, tizenöt kilogrammos ballonok cipelése negyven méteren keresztül – teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kellett teljesíteni. A legtöbben sikerrel vették az első néhány akadályt, s úgy tűnt, valamelyest könnyíti a helyzetet, hogy a versenyzők a továbbiakban már a légzőkészülék nélkül küzdhettek.

A forróság nem csillapodott, de a kollégák és a nézők buzdítása szárnyakat adott a résztvevőknek. A somogyi tűzoltók torkuk szakadtából buzdították bajtársaikat, végig bíztatták őket a feladatok során.

A tűzoltóknak át kellett jutniuk egy két méter magas palánkon is, hogy az ötödik állomáson egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelhessenek. Sokaknak ez volt a mélypont, az élettelen, masszív test megmozdítása és vállra vétele a közel negyvenfokos hőségben emberfeletti erőt kívánt. Aki ezzel is megbirkózott, maradék erejét összeszedve legyőzte fáradtságát, „megolajozta” ólomlábait és gyorsabban-lassabban haladt az állvány felé, aminek a tetejére kötéllel kellett felhúzni két összetekert tömlőt. A cél előtt végül két kifektetett „B” tömlő szabályos összetekerése jutott levezetőül. Ha sikerült a művelet és a pályán kihelyezett ládába kerültek az eszközök, már „csak” a célvonalat kellett átlépni. Volt aki mosolygott, sokak arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő piros csíkhoz ért.

Bravúros, emberfeletti küzdelmükért, kitartásukért, példamutatásukért cserébe őszinte és szerető szurkolótábort kaptak hazánk és a szomszédos országok legerősebb tűzoltói.

Végül a harminc év alattiak kategóriájában ifj. Bodó László (KÖTÉL Egyesület) a legjobb időeredménnyel zárta az emberfeletti próbatételt, s mint kiderült, az egész hazai mezőnyben sem akadt, aki gyorsabban teljesítette volna a versenyt. Így ő lett a "Legerősebb tűzoltó".

 

A 2015 évben kiváló szervezéssel megrendezésre került  a TFA Orosháza  (Legerősebb  Tűzoltók Versenye) nemzetközi...

Posted by KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat on 2015. augusztus 29.

A legfiatalabb magyar versenyző pedig a marcali Rózsa Dániel tűzoltó őrmester volt, aki különdíjban részesült.

A versenyt mind a tizennégy somogyi tűzoltó teljesítette, egyikük sem adta fel, s bajtársiasságból, kitartásból is bizonyítottak.

Az eredményhirdetés után Dávid Zoltán polgármester kiemelte, a tűzoltók nemcsak a verseny napján nyújtottak kiváló teljesítményt, hanem az év összes napján helyt állnak. Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok hozzátette, a tűzoltók hivatásának három alapja az elméleti, gyakorlati tudás és a fizikai alkalmasság. Mint fogalmazott, Magyarország mentő tűzvédelme jó kezekben van.

Címkék: legerősebb, tűzoltó, somogy, kis szines