Szent Bálint a szerelmesek védőszentje. Az angolszász országokban február 14-én tartják a Bálint-nap ünnepét (angolul Valentine’s Day), amely Magyarországon Valentin-nap néven vált ismertté az 1990-es években. Ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák párjukat. Ez a szokás is, mint annyi másik, a Római Birodalom idejére vezethető vissza. Ott ugyanis ilyen idő tájt kezdődött Lupercalia ünnepe. Akkoriban a fiatal férfiak és lányok élete szigorúan el volt választva egymástól. Azonban a Lupercalia fesztivál előestéjén, február 14-én papírra írták a lányok neveit, és üvegbe tették őket. Minden fiú kihúzott egy papírt, és a rajta szereplő lány lett a partnere a fesztivál ideje alatt. Ezek a párok néha egész évre szóltak, és gyakran szerelem, majd házasság lett belőle.

A kegyetlenségről híres II. Claudius császár uralkodása alatt nehezen szerzett katonákat, akik seregéhez csatlakozhattak volna. Szerinte ennek oka az volt, hogy a férfiak nem akarták elhagyni szeretteiket. Claudius törölte az összes házasságot és jegyességet a birodalomban, hogy így megerősítse csapatait. Szent Valentin jóságos és romantikus pap volt ebben az időben, aki titokban párokat adott össze. Ezen cselekedetei miatt mártírhalált halt február 14-én, 270 körül.

Valentin-napon ma már nem túl elterjedtek a népi babonák, hagyományok. Ám azt a legtöbben tudják, hogy a Valentin-napi reggeli csók szerencsét hoz, és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

A szerelmesek sokszor már hetekkel február 14-e előtt elkezdenek készülődni, hogy meglepjék párjukat Valentin-nap alkalmából. Egyedülállók esetében viszont érthető, ha nem tartják fontosnak ezt a napot. A szerkesztőségünknek nyilatkozó fiatalok szerint, ha valaki párkapcsolatban él, akkor nemcsak ezen a napon kell kifejeznie érzelmeit, hanem az év többi napján is.

„Szerintem egy jó kapcsolatban minden nap Valentin-nap, ám ha valaki mégis meg akarja ezt ünnepelni, akkor az élmény a fontos, nem pedig az, hogy szívecskés tárgyakkal halmozzuk el a másikat.” - mondta Anett, aki maga is megünnepli párjával Bálint napot.

Nándor és barátnője, Rebeka vacsorával ünneplik meg az első közös Valentin-napot. „Igazából nekem ez nem több, mint bármelyik nap, csak szokássá vált Magyarországon. Én szeretem minden napomat úgy tölteni, mintha Valentin-nap lenne. Törődni, odafigyelni, és meglepni a párunkat nem csak az évnek ezen napján kell.” - mondta Rebeka.

A megkérdezett párok többsége mozival, vacsorával és kisebb ajándékokkal kedveskedik egymásnak ezen a napon.Aki viszont a Valentin-napot egyedül tölti, nem igazán tud örülni a szerelmesek ünnepének.

„A párkapcsolatomnak nemrég lett vége, szóval ennek a napnak most már semmi jelentősége nincs számomra. Korábban elmentünk wellnessezni, és volt, hogy moziba mentünk vagy vacsorázni.” - mesélte Evelin.

Valentin-napon a virágkötőknek is több embert kell kiszolgálniuk. Egy általunk megkérdezett virágboltos szerint a legkelendőbb virágok közé a vörös rózsa, a gerbera, a liliom és a tulipán tartozik. „Február 14-én a férfiak 90 százaléka azért jön be vásárolni, mert Valentin-nap alkalmából vesz virágot. Ilyenkor általában a piros virágokat részesítik előnyben.” - mondta Cseh Anita, a Margaréta virágüzlet tulajdonosa.

Az ajándékboltokban is rengeteg piros színű tárgy található, melyek közül ilyenkor leginkább a szív alakúakat kelendőek. „Legtöbben a plüss szíveket, csokoládészíveket és a külön csomagolt kis szíveket veszik meg. Az édességek közül pedig inkább a kisebb bonbonok fogynak.” - mondta Tolnainé Varga Tünde, az Édesség-Ajándék Bolt vezetője.

Címkék: valentin, nap, ünnep, kis szines