20131130_MOS_Kastelyosdombo_0293_foto_Kiss_Tamas_Okumenikus_Segelyszervezet.jpg


Egyebek mellett, állattenyésztési ismereteket is tanulnak a kastélyosdombói mintaprogram résztvevői. Beáta, párjával és öt gyermekével érkezett Kastélyosdombóra. Korábban a fővárosban laktak, egyik napról a másikra éltek. Ezen szerettek volna változtatni, ezért mikor hallottak erről a lehetőségről, azonnal jelentkeztek.

- Hogy megalapozzuk a gyerekeink jövőjét, hogy egy biztos hátteret teremtsünk nekik, hogy végre már ne kelljen vándorolni otthonról-otthonra - tette hozzá Lakatos Beáta.

20131130_MOS_Kastelyosdombo_0499_foto_Kiss_Tamas_Okumenikus_Segelyszervezet.jpg


A családok ugyanis a program végeztével itt, a napjainkban alig kétszáz lelket számláló határmenti kis községben telepedhetnek le.

- Segítünk nekik ingatlan vásárlásban is, olyan szinten, hogy tudunk ingatlanokat felajánlani, amiket az elkövetkezendő évek során meg tudnak vásárolni - mondta Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere.

20131130_MOS_Kastelyosdombo_0229_foto_Kiss_Tamas_Okumenikus_Segelyszervezet.jpg


A családokkal a segélyszervezet munkatársai már az első napokban leültek és egy tervet készítettek, amihez azóta is következetesen tartják magukat. A jószolgálati nagykövet szerint, így a rászorulók is látják, hogy van értelme az erőfeszítéseiknek.

- Hogyha azt látják, hogy egy hét után, amit kitűztünk célt az teljesül, egy hónap után a gyerekek már iskolába járnak, munkahelyünk van, második hónapban már kaptunk fizetést, akkor el tudják hinni, hogy fél év múlva és egy év múlva is eljutnak - válaszolta Lévai Anikó,  a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, jószolgálati nagykövete.

20131130_MOS_Kastelyosdombo_0237_foto_Kiss_Tamas_Okumenikus_Segelyszervezet.jpg


Segély helyett munkát. A kormány szociálpolitikai elképzelései ebből a programból is visszaköszönnek. A Balog Zoltán miniszter szerint ez a fajta szemléletváltás a program egyik lényege.

- Nem szükséglet-alapon gondolkodunk, hanem teljesítmény-alapon, tevékenység-alapon. Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akik ilyen helyzetbe jutottak, azok is tudnak valamit csinálni, valamit tenni - Balog Zoltán, miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

20131130_MOS_Kastelyosdombo_0064_foto_Kiss_Tamas_Okumenikus_Segelyszervezet.jpg


Az intézményben működő háztáji tangazdaság egyelőre még csak saját szükségletre termel. A későbbiekben azonban egy szociális szövetkezet létrehozásában is gondolkodik a segélyszervezet.

Címkék: ökumenikus, kastélyosdombó, szociális, segítség, 2013, kis szines