tök


Csaknem másfél méter a kerülete annak a sütőtöknek, ami a Keceli család kertjében termett. A vetőmagot Somogyszilból szerezték, de csak véletlenül került a földbe.

- Fúrattam tavasszal egy kutat és a sok vízzel, amivel tisztítottuk a kutat ez a tök kapta meg. Az a helyzet, hogy ez nem egy konkrét vetés volt, hanem tavaly a mag egyszerűen csak kikerült oda - mondta Keceli János.

A rekord nagyságú növényt gazdája, csak lánya segítségével tudta megemelni. Az óriás példány több mint 20 kilót nyom. A szakember szerint ritkaságnak számít, hogy egy sütőtök ekkorára fejlődjön.

- Szerves anyagban gazdag területre jutott ez a vetőmag, és kapott nedvességet is bőven. Ennek köszönhető, hogy a szokvány méretnél akár három-négyszerese is megnőtt - tette hozzá Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

A család sütőtöke azonban még így is messze van a világ legnagyobbjától. A rekordot az az óriási tök tartja, ami több mint 821 kiló, kerülete pedig csaknem 5 méter.

Mostanában nem ez volt az első eset, hogy hatalmas zöldségek termettek a környéken. Volt itt nemrég zöldségszörnyeket rejtő taszári veteményes, de ne felejtsük el a szerkesztőségünket is megjárt, fura formájú krumplikat sem.

Nézze meg videón is az óriás tököt:

Címkék: tök, hetes, óriás, yolo, somogy, kis szines