dresscode

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: ebbe a kérdésbe a kormányzatnak nincs beleszólása.

Kitértek arra is, hogy nem a kormány rendelte el a felsőoktatásban részt vevő hallgatók megjelenésére vonatkozó szabályt, arról a Kaposvári Egyetem rektora saját hatáskörben döntött.

Október elsejétől rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük a Kaposvári Egyetem hallgatóinak és oktatóinak.

Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának megbízott elnöke az MTI kérdésére hétfőn elmondta: a szervezet választmánya keddi ülésén tárgyal a kérdésről.

Az "irányadó öltözködési szabályokról" kiadott utasítás kiterjed a Kaposvári Egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

A magyarországi és külföldi sajtóban, közösségi portálokon nagy nyilvánosságot kapott a rektor utasítása, mellette és ellene érvelő hozzászólásokkal. Előbbiek sajnálatosnak tartják, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen utasításra, és egyetértésüket fejezték ki. A rendelet ellen tiltakozók viszont tüntetést szerveztek - azt kérik, aki nem ért egyet a rektori utasítással, menjen strandpapucsban és törölközőben az egyetemre. A színészhallgatók egy csoportja viszont már múlt csütörtökön kifejezte nemtetszését azzal, hogy az óraadó tanárukkal együtt meztelenre vetkőztek egy teremben.

Az egyetem vezetése múlt pénteki közleményében megerősítette: "ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban - tekintettel arra, hogy az egyetem egy oktató és kutató hely - és különösen az ünnepi eseményeken - tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók". Hozzátették, hogy ezt továbbra is be kívánják tartatni.

Addig is a témával az alábbi cikkeink foglalkoznak:

A Kaposvári Egyetem divattanácsai: hódít a retro. Ekkor kapták meg a hivatalos rektori utasítást a Kaposvári Egyetem diák-polgárai: urak és hölgyek, így kell öltözködni egy egyetemistának!

Meztelenül és öltönyben tiltakoztak a hallgatók a Kaposvári Egyetem dresszkódja ellen. Csapó Virág és a színészhallgatók pucér beszédtechnika órája világszerte osztatlan sikert aratott. Megszólalt az ügyben az internet kormányzati fenegyereke, Deutsch Tamás és az ombudsman, Aáry-Tamás Lajos is.

A köznevelésért felelős államtitkárnál, Hoffmann Rózsánál is rákérdeztünk a nagy port felvert rektori utasításra.

Legutóbb pedig a hétfői strandpapucsos tüntetésről is beszámoltunk.

Címkék: code, dress, tüntetés, kaposvári, egyetem, kis szines