Somogy idei legnagyobb gímbikáját is itt, Kaszóban ejtették el nemrégiben.

Évente több ezer hazai és külföldi vadász csak azért jön a régióba, hogy az erdők koronás királyát kilője.

Szarvasbőgéstől volt hangos a szeptember Somogy erdeiben. Ilyenkor vadásszák a gímbikát, amely az ország legjelentősebb nagyvadja.

Harsonával, trombitával tisztelegtek az elejtett gímbikák előtt a somogyi vadászok. Kaszóban a szeptemberben elejtett összes gímbika fejkoronáját kiállították. A 70 trófea közül három bika kapitális méretű volt. A legnagyobb 12,5 kiló, amely idén eddig a legnagyobb Somogyban.

- A gímszarvas a környékünk kincse, ezzel csak jó gazda gondosságával szabad sáfárkodnunk, ha nem ezt tesszük, akkor úgy járhatunk, mint más vadásztársaságok, eltűnhet ez a csoda vadfaj a területről - mondta a HM Kaszó Zrt. igazgatója, Galamb Gábor.

Sok hazai, illetve osztrák, belga és német vadász csak a gímszarvasok miatt látogat Kaszóba. A társaság azonban negyedik éve sokukat visszautasítja, mert a felelős vadgazdálkodás hívei és csak akkor vadásztatnak, ha a gímbika elég idős már. Sok társaság aonban nem így tesz, ami a gímbika minőségén is meglátszik.

- Gyakorlatilag picit liberalizálódott a gímszarvas vadászat azzal, hogy olyan bikák kerültek terítékre, amelyeknek még nem kellett volna. Nem adtuk meg neki az időt, nem hagytuk megöregedni, megnőni, pedig a gímszarvas értékmérője a jó terület mellett az idő, amit adunk neki - tette hozzá a Somogy Megyei Vadászkamara fővadásza, Kemenszky Péter.

A gímszezon véget ért, kezdődik a dámszarvasok barcogása, amely november közepéig tart.

Címkék: gím, trófea, agancs, rekord, somogy, kis szines