Az évtized talán legfurcsább és legbizarabb kémtörténete legújabb értesüléseink szerint szomorú és kegyetlen véget ért, ugyanis a végül "felmentett" és egy természetvédelmi oltalom alatt álló szigeten szabadon engedett gólyát egy ott élő család levadászta és megette.

Mint arról mi is beszámoltunk: a múlt hét végén az Egyiptomi hatóságok a jeladója miatt letartóztatták Ménest, a magyar gólyát méghozzá kémkedés gyanújával. Az állatot ezután egy éjszakára a helyi rendőrörsön tartották. Egyiptomi természetvédelmi szervezetek közbenjárásával a fehér gólyát három nap múltán végül szabadon engedték egy Ausszántól délre található szigeten.

A sziget ugyan természetvédelmi oltalom alatt állt, de ez sem védte meg a frissen szabadult Ménest, ugyanis egy ott élő család levadászta és megette, majd a jeladóját is magánál tarotta. A jeladót és Ménes jelölőgyűrűjét végül sikerült visszaszerezni a családtól és az Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség (EEAA) munkatársai jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezeket visszajuttassák Magyarországra.

Az eset tanulságát nehéz levonni, az viszont biztos, hogy ezzel is beigazolódott, a költöző madarakra helyezett jeladók igenis hasznosak, hisz a madarak számára létfontosságú információkat tudhatunk az ezekből nyert adatokból. Ménes esete egyébként rendhagyó, a legtöbb gólyahalált az elektromos hálózatok jelentik, valamint a tény, hogy a nálunk az ember közelében, bőségben élő állatok, külföldön egészen más viszonyokkal és fogadtatással találkozhatnak.

Szerkeztőségünket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa Szenczi Péter Márk tájékoztatta.

Címkék: bűnügyi, kém, egyiptom, madár, gólya, kis szines