sötét fellegek, felhők


A hőség miatt négy megyében továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés, míg több helyen a várható heves zivatarok, felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú, a Tisza-tónál elsőfokú viharjelzést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez szombat reggel eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az ország nagy részén - egy északnyugat felől átvonuló hidegfront hatására - az átlaghőmérséklet már 25 fok alatt várható, de a Tiszántúlon még 27 Celsius-fok körül alakul. A hőség miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére piros, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére pedig citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton már csak 25, keleten még 33 fok körül várható. Késő este 19 és 24 fok között lesz a hőmérséklet.

sötét fellegek, felhők


A déli, kora délutáni órákig az országban szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket szélerősödés és néhol felhőszakadás kísérhet. Délutántól a szórványos zivatarok már döntően a Dunától keletre várhatók, helyenként viharos (óránkénti 60-80 kilométeres erősségű) széllel, néhol felhőszakadással, jégesővel. Főként az északkeleti országrészben néhol akár óránkénti 80 kilométeresnél erősebb szél és intenzívebb felhőszakadás is lehet, amelynek során 40 milliméternél is több eső hullhat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás miatt Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

A heves zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ország keleti felében, Pest megyében és Budapesten. A zivataroktól függetlenül is erős lehet a szél, ezért ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint a fővárosra.

sötét fellegek, felhők

forrás: MTI, a fotók Kaposváron készültek 8.40 tájékán

Címkék: érzékeny, lehűl, hidegfront, vihar, eső, jég, zápor, szél, hőség, kis szines