A Magyar Fejfájás Társaság évek óta kutatja ennek a hátterét és keresi az új terápiákat. A siófoki kongresszusukon a többi között a botoxot is bemutatták, mint hatékony fejfájás csillapító módszert.     

Egy beteget is vizsgáltak a kongresszuson. A fiatal nőnek havonta 15-ször 5-12 órán át fáj a feje. Ez már krónikus betegségnek számít.

Az ő kezelésében is hatékony lehet a botox. Az eljárást eddig a szépészeti beavatkozásokban használták, néhány éve azonban a krónikus fejfájásos betegeknél  is egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák. Ennek költségeit azonban egyelőre a TB nem támogatja.

- Ez 3-4-5-6 hónapig is hatékony és emellé nem kell szednie egy csomó, egyébként is drága gyógyszert. Ha kiszámítjuk lehet, hogy még olcsóbban jön ki - mondta a Kecskeméti Megyei Kórház neurológus főorvosa, Bihari Katalin.

A szakemberek szerint egyébként a fejfájás népbetegség. Minden embert érint, de egyre gyakoribb a migrénes fejfájás is amelyben a lakosság 12%-a szenved. A kutatások szerint ezek az emberek sokkal érzékenyebbek.

- Ezeknek a betegeknek az anyagcseréje más, mint a többi betegé. Egy fokozott érzékenységről van szó. Talán ezzel függhet össze az, hogy fényre, hangra és egyebekre érzékenyebbek - tette hozzá a Szegedi Neurológiai Klinika vezetője, Vécsey László.

A kutatók szerint a túlhajszolt életmód és a stressz is kiválthat fejfájást, aminek 130 típusát különböztetik meg az orvosok.

Ha azonban a fejfájás újkeletű és több napig tart, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

- Ismert az, hogy magas vérnyomás kapcsán a legtöbb embernek fájhat a feje. De akár szembetegség, vagy zöldhályog vagy arcüreggyulladás is fájdalommal járhat - tájékoztatott a Magyar Fejfájás Társaság elnöke, Szok Délia.

Az úgynevezett másodlagos fejfájások hátterében ugyanis más szervi betegségek is állhatnak.

Címkék: kezelés, botox, fejfájás, orvos, akadémia, kis szines