Ma, a tegnapihoz hasonló, napfényes, langymeleg napra számíthatunk. Délután ugyan esélyes, hogy kialakul egy-egy zápor vagy zivatar, de húsz foknál alacsonyabb csúcshőmérséklettel a megyében sehol sem kalkulálnak a meteorológusok.

A reggeli készülődés közben nemcsak a napszemüvegre kell azonban figyelni, hogy meglegyen, hanem érdemes lajstromba venni Béla nevű ismerőseinket, hiszen ma ők névnapoznak. IV., Vikár, Bartók, Hamvas, Salamon, Radics, Lugosi, Ernyey, Szerednyei és Paudits keresztnévrokonai valószínűleg a régi magyar Bél személynév „a” kicsinyítőképzős alakját viselik, ami belső részeket, például szívet jelent. A nevet egyes kutatók török eredetűnek tartják, ez esetben a jelentése: előkelő.

És, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 1970-től, két évtizedeken keresztül”bélásnak” hívtuk a sárgarézből vert, kétforintos érmét! Ami akkoriban dalt ért, kenyeret, fagyit és sört.

Három éven keresztül április 23-a volt a „magyar nyelv napja” is. 2008-ban ezen a napon nyitotta meg kapuit a Magyar Nyelv Múzeuma a sátoraljaújhelyi Széphalmon és az Anyanyelvápolók Szövetsége ez év decemberében, elfogadta Graf Rezső erre irányuló javaslatát, így egy évvel később, 2009-ben ez a nap anyanyelvünkké lett. Aztán 2011 őszén új dátum került be a köztudatba: november 13-a.

A „könyv napját” mindenesetre 1995 óta világszerte ma ünneplik. Ezt a dátumot az UNESCO nyilvánította azzá, ami, talán éppen William Shakespeare előtt tisztelegve.

shakespeare

A színjátszás és a dráma koronázatlan angol király ugyanis április 23-án született 1564-ben és ezen a napon is halt meg ötvenkét esztendővel később, vagyis 1616-ban. A 37 színdarabot, 154 szonettet, 2 elbeszélő költeményt és számtalan egyéb, különböző műfajú verset jegyző fülbevalós lándzsarázó (shake+spear) személye sok alapot ad a találgatásra. Mindössze kettő, valamennyire is hiteles arcképe maradt csupán az utókorra és a kutatók közül sokan úgy vélekednek: ekkora és ilyen minőségű életmű nem származhat egyetlen ember tollából.

janikovszky

Nincsenek viszont kétségek az 1926-ban született Kossuth-díjas írónőnk, a Mosolyrend Lovagjának, Janikovszky Évának a munkásságát illetően. 32 könyvet írt, amelyeket 35 nyelvre fordítottak le. Legnépszerűbbek azok az írásai, amelyek a felnőtt és gyerekvilág konfliktusait jóféle és szellemes humorban oldják fel. Köteteinek sikeréhez állandó illusztrátora, Réber László is hozzájárult, akinek művei nemcsak a gyermekkönyvek lapjairól, de a bélyegívekről is visszaköszönnek. Az alábbi képgalériában, ami kattintásra megnyílik, Janikovszky-Réber borítókból csemegézhetnek.

 


Janikovszky - RéberJanikovszky - RéberJanikovszky - RéberJanikovszky - RéberJanikovszky - RéberJanikovszky - RéberJanikovszky - RéberJanikovszky - Réber
Janikovszky - Réber
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Ma ünnepli 64-ik születésnapját Gedó György, az 1972-es, müncheni olimpia egyik ökölvívóbajnoka, aki akkori elsőségével a nyári ötkarikák történetének, 101. magyar aranyérmét gyűjtötte be. Nyolcszor magyar bajnokunknál egy évvel fiatalabb Gryllus Dániel furulyaművész és zeneszerző, a Kaláka együttes alapítója, Gryllus Dorka édesapja.

Ma lenne hetvenhét esztendős Roy Orbison, zenész, énekes, aki a „Pretty woman” és a „You got it” című nótákat is szerezte. Ha a linkekre kattint, meg is hallgathatja ezeket a kifejezetten jól dúdolható és vidámságos reggelt ígérő dalokat!

161 esztendővel ezelőtt, három évvel a szabadságharc leverése után született a tájképek, csavargó- és katonaábrázolások honi óriása, Mednyánszky László festőművész. Nemesi család sarja volt, aki Münchenben, Párizsban, Barbizonban és Bécsben tanult, illetve tökéletesítette tudását. Ízületi fájdalmai dacára, hamisítatlan vándor volt, aki képein túladva, pénzét a rászorulók közt szétosztva, a létminimum határán élt. Emberségből ezeken túl is számos példát hagyott az utókorra: ápolt járványos betegeket és ott volt az 1879-es szegedi nagy árvíznél is. Művei, ha nem is derűsek, de igazak és tiszták, így a mester egy galériát igazán megérdemel!

 


Mednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky LászlóMednyánszky László
Mednyánszky László
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

S, ha már frontvonal: 1945-ben ezen a napon szűnt meg Somogy megye hadműveleti területnek lenni. Bakay Árpád ezredes, a kaposvári hadkiegészítő parancsnok ekkor állította munkába az első aknakutató járőrt. Arról, hogy az aknaszedők parancsnoka Kisiván Imre szakaszvezető hány bombát hatástalanított akkortájt, nincsenek pontos adatok, mint ahogy arról sem, mennyi aknát rejtenek térségünk erdei, szántói. Annyi azonban bizonyos, hogy még több mint hat évtizeddel a világégést követően is, megyeszerte időről-időre hol itt, hol ott találnak világháborús lövegeket.

Mivel azonban egy vidámnak szánt napindítót úgy gondoljuk, nem ildomos puskaporos hangulatban, lövészárkokkal és aknákkal befejezni, búcsúzóul álljon itt egy aprócska videó, egy kisfiúról, aki pillanatok alatt tönkrevágja a bűvészmutatványt. Az alábbi, nem egészen egyperces kis film, az angolul nem beszélőknek is mosolyt csalhat az arcára, úgyhogy kattintsanak bátran!

Címkék: Janikonvszky, Mednyánszky, Shakespeare, Béla, akna, időjárás, kis szines