A szervezők reményeit is felülmúlta, olyannyira népszerűnek bizonyult a május 1-je és 5-e között megrendezendő III. Elite Challenge.

Április 5-én éjfélkor lejárt a jelentkezési határidő – összeállt tehát azok mezőnye, akik be akarják bizonyítani, hogy megfelelnek még az elitkatonákkal szemben támasztott követelményeknek is. Az USA Különleges Erőinek kiválasztó fázisát, valamint a magyar honvédség rohamlövész-tanfolyamának első hetét felölelő Elite Challenge-en egyebek mellett napi 2 órás alváslehetőség, nappali és éjszakai futó, kúszó, mászó feladatok, 50 km-es erőltetetett menet is vár rájuk, ám nekik a rájuk váró brutális fizikai és pszichikai terhelés sem szegte kedvüket.

elitkatonák


Az Elite Challenge ötletgazdája és vezető instruktora, a volt műveleti főtiszt Koltai Arnold alezredes úgy véli, az erőpróba vonzerejének titka a motiváltságban és elszántságban rejlik: - Napjaink aktív és kíváncsi embere nem elégszik meg a filmek nyújtotta kalandokkal, hanem saját maga is meg kívánja tapasztalni fizikai határait és képességeit. Egyre inkább foglalkoztatja tűrőképessége és saját kitartásának megismerése. Vágyik az extrém kihívásokra, és egyre magasabbra teszi a mércét magával szemben. Ezért is egyre izgalmasabb és népszerűbb a programunk, hiszen az ilyen extrém és komplex erőpróbát, szellemi és fizikai kihívást az érdeklődők valóban nem kaphatják meg másutt, csak a különböző hadseregek speciális alakulatainak kiválasztó programjain, és nálunk az Elite Challenge-en – ez viszont nem katonai, hanem csupán olyan jellegű program.

Azonban a jelentkezéstől a kiválasztó tréningig még nem vezet egyenes út. A jelöltek már mindegyike megkapta azt az öthetes fizikai felkészítő edzésprogramot, amely a többi közt motorikus teszteket, futást, erősítő gyakorlatokat és sok hátizsákos menetpróbát is magában foglal. Ha azt lelkiismeretesen és sikeresen végrehajtják, akkor jó esélyük van arra, hogy májusban a programnyitó kegyetlen állapotfelmérésen sem véreznek el. Az után pedig már tényleg „csak” végig kell csinálniuk az Elite Challenge-et. Aki le tudja győzni önmagát, aki képes akár át is lépni a saját határait, az teljesítheti a legkeményebbeket is végletekig leterhelő erőpróbát. Így válhat az elit tagjává, vagy ő is az 50-70%-os lemorzsolódás élő bizonyítéka marad - ám ez utóbbi esetben legközelebb – talán jobban felkészülve – megint próbára teheti magát.

Koltai Arnold biztos benne, hogy a jelöltek kiváló megmérettetés és életre szóló élmény előtt állnak: - Itt alkalmuk nyílik arra, hogy megismerjék mentális és fizikai képességüket, elhatározottságuk mélységét, kitartásuk szilárdságát. Elsősorban maguknak bizonyítanak és önmagukkal küzdenek meg, s közben felfedezik a saját értékeiket, feltárják esetleges hiányosságaikat, megtanulnak a kevésnek is örülni, és nem utolsósorban megbecsülni társaikat, a végsőkig kitartani mellettük és értük. Csak így lehetnek sikeresek, mert egyedül nem képesek minden feladatot megoldani, az csakis a társaik segítségével és kölcsönös támogatásával megy. A végzősök olyan önismeretre tesznek szert a program révén, melyet egyébként igen kevés helyen szerezhetnének meg, és amely bizonyos mértékben meghatározza további világképüket. Olyan tartást ad nekik, mely átsegíti őket az élet számos nehézségén, és egy olyan közösség tagjaivá válnak, mely megbecsüli őket és a későbbiekben is számos egyéb lehetőséget teremt számukra kalandokban való részvételre, további ismeretek, képességek megszerzésére.

elitkatonák

Címkék: elit, pokol, kemény, USA, kiképzés, katona, kis szines