Hétfőn Kaposváron lila léggömbökkel nők és férfiak egyaránt az erőszak ellen tiltakoztak a nők elleni erőszak világnapján.

- A férjem bántalmazott testileg is, lelkileg is, és ugye a gyerekek is és én sem bírtuk ezt így elviselni és elköltöztünk - mondta Szén Edit.

Szén Edit júniusban költözött a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthonba. 3 iskoláskorú fiú gyermekével 360 kilométert utaztak idáig Kisköréről.

- Mélységesen elítélem a férfiakat ez miatt, hogy kihasználják a nőknek a gyengeségét és visszaélnek azzal az erejükkel, mind a viselkedésükkel, hogy a nőket bántalmazzák és mindenki azt gondolom, hogy időben kell, hogy megtegye a kellő lépéseket afelé, hogy változtassunk, akárhogy is alakul az életünk - árulta el Szén Edit.

Az egyik kaposvári bevásárlóközpontban a családon belüli erőszakra hívták fel a figyelmet ma az anyaotthon dolgozói és aktivisták.

- A 14 éves működésünk alatt tulajdonképpen specializálódtunk a családon belüli erőszak áldozataira és a gondozottjaink 60-80 százaléka most már ebből a körből kerül ki. Az elmúlt 8 évben csaknem 700 bántalmazottat fogadtunk - mondta a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezetője, Mózes Ernőné.

A pszichológus szerint az emberek több mint felében benne van az erőszakosság, de azt át lehet formálni.

- A nevelés során át kell alakítani egy önérvényesítő magatartássá mind a játékokban, mind a különféle nevelési helyzetekben, amikor a szülők, nagyszülők, illetve a pedagógusok kapcsolatban vannak a gyerekekkel, akkor kell ezeket a sarjakat megfelelő irányba vinni - mondta a szakpszichológus, József István.

A figyelemfelhíváshoz kapcsolódva Kaposvár ismert és elismert férfi szereplőinek véleményét lehet olvasni a nőkről és az erőszakról a bevásárlóközponthoz vezető fahídon. A rendezvényen lila lufikat engedtek az égbe, ezzel is tiltakozva az erőszak ellen.

Címkék: léggömb, lila, család, erőszak, , férfi, kis szines