Románia egyik leglátogatottabb középkori erődítménye Vajdahunyad vára. A megannyi átalakításon átesett, ámde épségben maradt 10 ezer négyzetméter alapterületű műemlék folyamatos restaurálásra szorul. A dél-erdélyi városban hatnyelvű turistajelzés igazítja útba a látogatót, de a várban csak angol és román nyelvű leírásokat talál. Ígéret van azonban rá, hogy a következő idegenforgalmi idénytől magyar feliratokat is elhelyeznek a vajdahunyadi várban.


Vajdahunyad


Miután tavaly sikerült elintézni, hogy háromnyelvű legyen a városnévtábla, miközben a magyarok aránya csak 5 százalék a településen, remélhető, hogy az ígéretek alapján legkésőbb jövő tavasszal a várba is kerülnek magyar feliratok – mondta el a Határok nélkülnek Takács Aranka, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi elnöke. A városi tanács egyetlen magyar tagja hozzátette, a fordítások már megvannak, az anyagi fedezet jelentős része szintén, és a műemlék vár igazgatója – aki magyar nemzetiségű – ugyancsak támogatja a kezdeményezést. A kiadásokra nemcsak városi pénzek, hanem magánadományok is érkeznek – hangsúlyozta a Kossuth Rádió műsorában Takács Aranka.

A vár huszonöt termébe kerül magyar nyelvű leírás az adott helyiségről, valamint a kiállított tárgyak mellé is tesznek magyar tájékoztatót. Ezt indokolja, hogy egy idén készült felmérés szerint a turisták jelentős része magyar.

Évente 100-120 ezren keresik fel a törökverő Hunyadi János egykori lovagvárát. Bodoki János közlése szerint a látogatók többsége román, a külföldiek között pedig a magyarországiak alkotják a legnagyobb csoportot.  60-65 ezer a román, 10-15 ezer a magyar vendégek száma, rajtuk kívül érkeznek még német, lengyel, valamint ausztrál, dél-amerikai és japán turisták is.

A vajdahunyadi vár teljes restaurálását évek óta nem sikerül befejezni. Bodoki János elmondta, a román kulturális minisztérium megszüntette a régi helyreállítási programot, jövőre azonban a vajdahunyadi önkormányzat finanszírozásával megjavítják az egyik épületszárny tetejét és korhű bútorokat is vásárolnak.

Európa 10 legszebb kastélya között a Vajdahunyad vára

Címkék: feliratok, nyelvű, Vajdahunyad, vár, teljes, magyar, kis szines