A Hold mindössze 356 995 kilométerre halad el a Föld mellett, holott az átlagos távolság 384 402 kilométer. A legutóbbi szuperhold 2011 márciusában volt - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

A kaposvári fotókat egy olvasónk küldte be nekünk! Köszönjük! Ha hasonlót látnak, fotózzák le, és küldjék be nekünk. A hónap legjobb fotósát ajándékcsomaggal jutalmazzuk.

hold

Fotó: /Fekete Gábor/

hold

Fotó: /Fekete Gábor/

Ráadásul nemcsak a legkisebb távolság esik egybe a holdtöltével, hanem az idén ez a legrövidebb perigeum. Mivel a Hold pályája nem tökéletes kör alakú, a perigeum távolságában 3 százalékos ingadozás figyelhető meg. Ennek köszönhetően a Hold fényessége a szokásosnál 16 százalékkal volt nagyobb. November 28-án viszont, amikor a holdtölte az apogeummal esik egybe, vagyis égi kísérőnk pályáján a lehető legnagyobb távolságra kerül a Földtől, a Holdat szokatlanul kicsinek és homályosnak látjuk majd.

hold

Fotó: /Fekete Gábor/

A tudósok szerint a szuperhold ellenére sem kellett tartani rendkívüli eseményektől. A Hold és a Föld közötti távolság kis változásai nem voltak elegendők ahhoz, hogy földrengést, vagy extrém árapály jelenséget váltsanak ki - ismertette Joe Rao meteorológus, a Space.com szakírója.

hold

Fotó: /Fekete Gábor/

Címkék: holdtölte, legfényesebb, szuperhold, hold, kis szines, Kaposvár