Budapesten megdőlt a napi melegrekord, Újpesten 30,5 fokot mértek. Az országban Körösszakálon volt a legnagyobb forróság: 31,3 fok. Somogyban is 30 fok feletti értékeket mutattak a mérőautomaták. A korábbi rekordot, 29,9 fokot, 2003-ban mérték Kisvárdán. A szerda délután érkező hidegfront véget vet a kánikulának. A hét további részében esőre és zivatarokra számíthatunk.

Kedden sok napsütés és igazi nyári meleg várható. Délután 28 és 32°C között alakul a hőmérséklet. A meleg időben fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, tompulhatnak a reflexek, ingadozhat a vérnyomásunk. A rekord meleg főként az idősebbek szervezetét terhelheti meg. Gondoskodjunk a megfelelő folyadékutánpótlásról, viszont kerüljük a cukros, illetve koffeintartalmú italokat!

A kaposvári mentőállomás tájékoztatása szerint, az elmúlt napok hőmérsékleti rekordjai ellenére sem nőtt a rosszullétek és a vonulások száma.

A kora délutáni órákban az UV-sugárzás szintje eléri az erős szintet, ez ellen védekezzünk fényvédő krémekkel, hiszen akár 20 perc alatt is könnyedén leéghetünk.

Címkék: rekord, mentő, május, meleg, hőség, somogy, kis szines