A nemzetközi rendőrszervezet (IPA) szervezett versenyt hét ország - Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Románia, Magyarország - 17 csapatának. Egy-egy csapat három főből állt és ezúttal a közlekedési rendőrök mérték össze a tudásukat. A versenyt a muraszombati (Murska Sobota) vezetéstechnikai központban, a Spanik centerben rendezték meg.

Elméleti feladatok megoldásával kezdődött a verseny. A csapatok elmondása alapján nem jogszabályokat, paragrafusokat kérdeztek tőlük, hanem teljesen életszerű szituációkra kellett magyarázatot találni. A fél órás tesztlapkitöltés után már az izzasztó gyakorlati feladatok következtek. Az off-road pályán egyrészt vigyázni kellett, hogy ne boruljanak fel a versenyzők, másrészt ügyelni kellett a kihelyezett akadályok kikerülésére, a pallón maradásra is, mindezt időre.

Közben a vezetéstechnikai pályán is zajlott az élet, ahol gyakorlás nélkül kellett végrehajtani az eléggé "szivatósan" megtervezett feladatokat. A kalodával indult a pálya, ami egy bójákkal körbevett roppant szűk terület volt, ahova éppen csak befért az autó. A versenyzőknek viszont ebben kellett megfordulniuk. Azt el is felejtettük, hogy ha valaki indulás előtt nem kötötte volna be a biztonsági övét, az 10 büntetőponttal kezdte volna a versenyt, de ilyenre nem volt példa.

A kalodából kiszabadult autóknak aztán akadályokat kellett kerülgetniük, illetve kiszállva a traffipax-pisztollyal be kellett mérniük egy távoli tárgy távolságát. Nem sokkal később, kb. félpályánál újra ki kellett szállnia a rendőröknek, hogy egy nem éppen rendőrségi feladatot hajtsanak végre. Cérnát kellett tűbe fűzniük. Amikor az adrenalin az egekben van, akkor nem is olyan egyszerű ez a feladat, de azok közül, akiket láttunk senki nem csapta dühösen a földre a tűt és a cérnát.

A szlovén rendőrök karos forgalomirányításban is megmérkőztek, éles forgalomban. (A külföldi rendőrök értelemszerűen nem irányíthatták volna a város forgalmát.)

Az eredményhirdetésen kiderült, hogy magyar rendőrök teljesítettek a legjobban. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében érkező rendőrök szerezték meg az első helyet, míg a Fejér MRFK csapata a második lett. A harmadik helyen osztrák csapat végzett.


(Fotók: Tánczos Mihály)

A verseny ismét jó alkalom volt arra, hogy a különböző országok rendőrei tapasztalatot cseréljenek, megszemléljék egymás technikáit, járműveit, illetve lékai kiránduláson is mélyíthették a barátságokat. Az IPA-nak éppen ez a célja, közelebb hozni egymáshoz az embereket. A szervezet mottója: Servo per Amikeco, azaz "barátsággal szolgálni".

(nyugat.hu)

Címkék: Muraszombat, SMRFK, nemzetközi, rendőrök, verseny, kis szines