Nagyon jó takarmányhasznosító tulajdonsága, ellenálló képessége, igénytelensége mindenképpen indokolja, hogy újból teret nyerjen. Ez az elv vezérelte az igazgatóságot, hogy az őshonos tyúkfajtákat megmentsék.

tyúk


Régi magyar tyúkfajtáink két nagyobb csoportját különböztetjük meg. Az egyik a magyar tyúk, mely elsősorban a mai Magyarország különböző vidékein őshonos parlagi tyúkok tenyésztett változata. A másik az erdélyi kopasznyakú tyúk, amely – bár valószínűleg török közvetítéssel a középkorban került Erdélybe és a déli határvidékre – mai formájában a Kárpát-medencében kialakult, önálló fajtának tekinthető. A 19–20. századi tenyésztés eredményeként mindkét tyúkféleségünknek több színváltozata maradt fönn, melyek önálló fajtaként jelennek meg. Ezek a magyar sárga, a magyar fehér, fogolyszínű, kendermagos magyar tyúk, valamint a fekete, fehér és kendermagos erdélyi kopasznyakú.

tyúk


A tyúkok Szomor Dezső apaji telepéről érkeztek, aki évek óta nagy erőfeszítéseket tesz az őshonos háziállatok megmentéséért. Ezért a tevékenységéért idén Pro Natura-díjjal tüntette ki a Vidékfejlesztési Miniszter.

tyúk


Az Igazgatóság két telephelyén, Drávaszentesen és Nagydorogon mindenkit szívesen várnak, hogy megismerkedjenek ezekkel a fajtákkal.  

Címkék: tyúkfajták, elterjedjen, őshonos, tyúk, Dráva, kis szines