A tizenegy kocsiból álló szerelvényt a MÁV egyik büszkesége, egy felújított, veterán NOHAB dízelmozdony vontatja Nagyváradon és Kolozsváron keresztül Csíkszeredára. Akik nem kaptak már jegyet a különvonatra, holnap délután a Corona nemzetközi gyorsvonatot is igénybe vehetik.

Évek óta hatalmas megmozdulássá nőtte ki magát a székelyek legnagyobb ünnepe a Csíksomlyói Búcsú, amely mára már nemcsak a katolikusok, hanem az egész magyar nemzet búcsújáró helye lett. A pünkösdi nagymisén több százezer zarándok gyűlik össze Erdélyből, az egész Kárpát-medencéből és szerte a világból hogy a Kissomlyó hegyén megtartott mise résztvevői lehessen. A hagyományos pünkösd hétvégi, csíksomlyói ünnepség 2011-ben június 10. és 12. között kerül megrendezésre.

székely_gyors_2_jó


A MÁV START Zrt. 2008-tól kezdve minden évben közlekedteti az eseményre a nemzetközi különvonatot, az Indóház Bt. és a Kárpáteurópa Utazási Iroda megrendelésére. A Székely Gyors névvel közismertté vált szerelvény egyik legfontosabb ismertetőjele a MÁV Zrt. tulajdonában levő, magyar címerrel díszített NOHAB dízelmozdony. A budapesti indulás előtt a hagyományok szerint a vonatot ökumenikus istentisztelet keretében áldják meg.

székely_gyors_1_jó


A több mint 650 utast szállító, tizenegy MÁV-START kocsiból álló különvonat iránti érdeklődés évek óta töretlen, a vonatra idén is minden jegy elkelt, ám ha valaki még szeretne, a vasúttársaság Corona éjszakai gyorsvonatával holnap késő délután még elindulhat Csíkszeredára. A hálókocsis vonattal szombat reggel pihenten lehet megérkezni, és arra az éjszakára még szállásköltséggel sem kell számolni.

Címkék: csíksomlysó, zarándoklat, vonat, somogy, kis szines, kaposvár