Március 5-én még örültünk Magyarország leghűségesebb vendégének. Hisz ha kicsit később is, ám betoppant, pontosabban berepült a somogyi településre. Nagyon bíztunk abban is, hogy Charlie-val a jó idő is beköszönt. Első dolga már ekkor sem az volt, hogy stábunkat várja. Kissé megrémisztve minket, eltűnt a fészkéből. Harapnivaló után kutatott. Megszokta, hogy magáról kell gondoskodnia. Egy kertben találtunk rá. Mint ahogy azon a gyászos napon is.


Akkor már több napja nem látták a falubeliek. A barátságos madár életük része volt. Nem tudtak úgy elmenni a fészek alatt, hogy legalább fel ne nézzenek. Gyanússá vált, hol lehet? Mindenkinek kedvenc madara egy kertből került elő. Élet már nem volt benne. Mindenki értetlenül állt a történtek előtt. Charlie meghozta a tavaszt és mint aki teljesítette kötelességét, távozott.


Senki sem tudja mi történt. A településen azt hallani, valószínűleg mérgezett eledelt evett. De azt sem tartják kizártnak, hogy öreg volt és ezért kellett mennie. A gólyák általában 15 évig élnek. Charlie 12 éve, minden évben meghozta a jó időt. Itt volt kicsit, aztán elrepült. Örömöt hozott mindenki szívébe. Egy jelenség volt. De nem csak itt szerették. Az ország minden pontján várták érkezését. Mert olyan szerethető volt. Utoljára párjával és három fiókájával repült melegebb éghajlatra.


Charlie-t most felboncolják. Legalább megtudják, mi történt. Annyi biztos: a tavasz hírnöke most már örökre Vörsön marad. Kitömetik és a település tájházában, a talpas házban helyezik el. Ezután apáról fiúra mesélik majd Vörsön a vándor gólya történetét.


Mindenki bízik abban, hogy a család többi tagja legalább visszatér. Ha szomorú visszatérés is lesz. A fészek mindenestre kész, Charlie mindent előkészített a család fogadására.

A falu szeretné Charlie-t kitömetni, de sajnos az ehez szükséges 100.000 forint nem áll rendelkezésükre.

Címkék: megmérgezték, elpusztult, Charlie, Vörs, gólya, kis szines