Egy karácsonyfatűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, és szerencsés esetnek tekinthetjük, ha személyi sérülés nélkül zajlik le. Az esetek többségében a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és izzósorok okozzák a tüzet a lakásokban, de a biztosítóknáll bejelentett káresetek között szerepel olyan eset is, amikor gyertyaöntés közben keletkezett a tűz.

Az adventi koszorúk és világító fénysorok elterjedésével sajnos már december elejétől előfordulnak lakástüzek. Az ünnepet valóban meghitté és széppé teszi a gyertyaláng, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a felügyelet nélkül hagyott tűz nagyon veszélyes. Soha ne hagyjuk el helyiséget úgy, hogy őrizetlenül maradjon egy gyertya. Különösen gyerekek közelében legyünk elővigyázatosak. Az otthonbiztosítások - szinte - mindegyike fedezi a biztosítottak kárát lakástűz esetén, ez azonban nem jelenti, hogy a lakástulajdonosoknak nem kellene fokozott figyelmet fordítaniuk a megelőzésre. - mondta Kaszab Attila, az egyik biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Odafigyeléssel a karácsony időszak tűzesetei is megelőzhetők. Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon és így könnyen lángra kapjon. Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfa ne álljon túl közel a függönyhöz, mert a láng ezen keresztül terjed el a leghamarabb a szobában. Éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírján landol.

Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni. A beltéri használatra vásárolt fénysorokat éjszakára le kell kapcsolni, mert a zárlatból keletkezett tűz pár perc alatt elharapózhat.

 

Címkék: karácsonyi jótanácsok, adventi koszorú, fenyőfa, kis szines