A Népligetben megtartott „ízletes” versenyre szépszámú csapat érkezett. A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga. A versenyzőknek 5 féle ételt kell készíteniük grillen, ami azt jelenti, hogy a fő húsételt csak és kizárólag szabad tűzön lehet készíteni.

A feladatok között egy hal, egy szárnyas, egy sertéshús, egy marhahús étel és egy édesség elkészítése szerepelt. A kiírók megválasztották, hogy idén szürke harcsa lesz a magyar termék.

Továbbá rendelkezésre állt a bőrös csontos csirkemell, amelyet lehet filézni is, na meg amit a versenyző kíván belőle készíteni. Szintén magyar termék a sertés szűz és a hátszín, ami értelemszerűen magyar húsból származik. A desszert pedig saját fantázia szerint készül, itt mindenki szabadon alkothatott, megkötések nélkül.

A verseny szoros volt, de végül Balatonlellére került a bajnoki cím, ugyanis a megméretetést a Compas csapata nyerte, a Trófea Grill és a holtversenyben harmadik helyen végző szolnoki Ínyenc klub és a nyíregyházi Fűszerszámosok csapata előtt.

Az esemény jó hangulatban telt, fiatalok, idősek együtt élvezték a viadalt, sőt volt, aki gyerekeivel, unokáival érkezett.

- Az első grillbajnokságot 2000-ben rendeztük. Akkor egy dunántúli csapat kimagaslóan elvitte az aranyérmet, s pikáns adalék, hogy ez a versenyző most megjelent a csemetéivel. Tehát azokkal a kis lurkókkal érkeztek, akiket még akkor az édesanyjuk babakocsiban tolt, ők ma már 8-10-11 évesekké cseperedtek. Most ott álltak az édesapjuk mellett és figyelték, mit is kell tenni.

Együtt csinálták a felnőttekkel, ők is tálalták, kínáltak az ételeket. Felemelő érzés, hogy ebben az országban elindult egy olyan folyamat, amire nyugodtan ráfoghatjuk, hogy azt hívatott közvetíteni: tanuljunk és tanítsunk grillezni – mondta el Ferenczi István, a Grillszövetség első embere, majd örömmel konstatálta:

- A grillezés ma már egyfajta „társadalmi betegség”. Hiszen nézzük csak meg: ha 3-4 ember összejön, akkor ma már sokkal inkább grilleznek, mint bográcsoznak. A grillnek, mint népszerű ételkészítési lehetőségnek a népszerűsítésében mi oroszlánrészt vállalunk most is, s az jövőben is ezt tesszük meg, mert nem csak szív-hanem „hasügyünk” is a téma.

Címkék: Ferenczi István, Grill, Balatonlelle, kis szines