"Az őskori faunamaradványok új elemzése során egy háziasított kutyafaj koponyáinak és fogainak töredékeit határoztuk meg. Egy nagy állkapocsdarabot azonnal i. e. 14100-14600-ra datáltunk" - közölték a kutatók az International Journal of Osteoarcheology című lapban.

"Megerősítjük, hogy ezt az állkapocs-töredéket úgy kell tekinteni, mint az első vitathatatlan bizonyítékát annak, hogy ebben a korban létezett háziasított kutya" - tették hozzá a Tübingeni Egyetem kutatói cikkükben.

Ezek a fosszíliák ahhoz a leletegyütteshez tartoznak, amelyet 1873-ban találtak a kesslerlochi barlangban, Schaffhausen kantonban - jelentette hétfőn az ATS svájci hírügynökség. A Tübingeni Egyetem kutatói azonban csak tavaly kezdtek közelebbről is érdeklődni a leletegyüttes kövülettöredékei iránt.

Belga kutatók korábban bejelentették, hogy egy 30 ezer évesre datált kutyakoponyát találtak, de Hannes Napierala természettudós kételyeit hangoztatta az ATS hírügynökségnek: "szkeptikusok vagyunk, mert a fogak nagyon hasonlítanak egy farkas fogaihoz".

A kutatók szerint a Schaffhausenben talált fosszíliatöredékek egyértelműen különböznek egy farkas megkövült maradványaitól - írja az MTI.

Címkék: kutyafosszília, Svájc, kutatók, kis szines