Ezeknek a fiataloknak ugyanis Magyarországon nem találtak megfelelő szülőket. Szakemberek úgy vélik: Somogyban idén rekord számú örökbefogadás lehetséges, év végére akár 50 gyermeket is el tudnak helyezni.

Somogyban csaknem 200-olyan gyermek van, akikről lemondtak a szülők, vagy nem tartották velük a kapcsolatot, illetve megvonták a szülői felügyeletei jogot. Közülük többen 10-14 évesek. A tapasztalatok szerint nekik itthon már nagyon nehéz családot találni. A külföldiek viszont szívesen látják a nagyobbakat, sőt a hármas, négyes testvérpárokat is.

- Egy népünnepélynek számít ma külföldön egy örökbefogadás. A család apraja nagyja, ismerősök, barátok lufis ünnepséggel várják az oda érkező gyermekeket – mondta Nagy Istvánné, a a megyei gyermekvédelmi központ örökbefogadási tanácsadója.
Először azonban itthon kell nekik örökbefogadót keresni. Csak ezután lehet szó a külföldi kiajánlásról.    

- Csak és kizárólag akkor, ha a megyén belül illetve az országban nincs olyan örökbefogadó szülő, aki alkalmas a gyermek nevelésére, aki őt vállalná. A kiajánlást követően megindul vele a barátkozás és az egész folyamat ami az örökbefogadás rendjébe illik – teszi hozzá a szakember.    

Somogyból  tavaly 37 gyermeket sikerült örökbefogadó családoknál elhelyezni. Közülük csaknem 20-an kerültek olasz, holland, norvég és spanyol szülőkhöz. Szakemberek szerint ezek az országok befogadóbbak. A megyében csupán 38 örökbefogadót tartanak nyilván. Ez 5-ször kevesebb mint amennyi gyermek családra vár. Idén eddig 20 somogyi kisgyermeket fogadtak örökbe. Szakemebrek szerint ez a szám év végére elérheti akár az 50-et is. Ez pedig akár rekordnak is számíthat. Az utóbbi években ugyanis 30-40 ilyen eset történt.

Címkék: Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, örökbefogadás, gyerek, kis szines