Nem lehet sózó anyagot kapni Kaposvár nagyáruházaiban. Sok helyen pedig tükörjég van a járdákon. A rendkívüli tél miatt a közút is 40 százalékkal több síkosságmentesítő anyagot szórt ki Somogyban, mint egy átlagos télen. Az erre szánt pénz nagy részét el is költötték.

Másfél méteres hókupacok vannak még mindig a kaposvári sétáló utcán. A gyalogosok utakat jártak ki a buckák között. A padok sem látszanak. Kaposvárra télen eddig 70 centi hó esett. A városban 80 ezer tonna havat mozgattak meg a KVG Zrt. munkatársai. Ha ezt a mennyiséget egy focipályára hordanánk, 100 méter magas lenne a hókupac.

- A sónak az olvasztó hatását használjuk ki, ez felolvasztja a jeget. A salak pedig megmarad az úton és érdesít - magyarázta a szóróanyag összetételét Petes Tamás, a KVG Zrt. szolgáltatási és marketing igazgatója. Azt mondja: eddig 760 köbmétert szórtak szét ebből az anyagból. Ha kell, a lakosságnak is biztosítanak belőle. Kaposvár nagyáruházaiban ugyanis egyelőre nem lehet kapni sózó anyagot.

- Olyan mennyiségű síkosságmentesítő anyag áll rendelkezésre, hogy kizárólag lakossági igényeket tudunk kielégíteni, háztartási mennyiségben legfeljebb 5-10 kilónként tudunk adni.

A járdák állapotára panaszkodnak is a gyalogosok. Az Ady Endre utcából is sétáló utca lesz, de egyelőre jégpálya a terület. Csak óvatos léptekkel, egymásba kapaszkodva járnak arra az emberek.

A városgondnokság vezetője azt mondja: sok helyen a lakók sem takarítják a házuk előtt a havat. A közterületeken rendben vannak a járdák, de nem sóznak környezetvédelmi okokból.

Hartner Rudolf közölte: már évek óta nem sóznak parkokban és olyan helyeken, ahol értékesebb növényzet van. - Tudni kell, hogy a só nemcsak a növényzetnek, hanem a gépkocsiknak, a cipőnknek, a betonnak is kifejezetten káros. Ezért csak a lejtős utcákon sózunk és ott, ahol tömegközlekedés van.

Az előrejelzések szerint mostanában nem kell bevetésre mennie a hókotróknak. A közútnak a megyében eddig 40 százalékkal került többe a síkosságmentesítés, mint egy átlagos télen. Az idei keretük nagy részét már el is költötték erre.

Címkék: havazás, közlekedés, , kis szines