Havazás

A Dunántúlon eddig lehullott friss hó mennyisége 15 és 25 cm között változik, de Somogy megyében helyenként 35 cm, Harkány környékén pedig 50 cm-es havat mértek - tájékoztatott a Magyar Közút. A főutak havasak, hókásásak, latyakosak, lassan járhatók, a mellékutak mindenütt havasak, nehezen járhatók. A nap folyamán további öt centiméter hó várható.

Kaposváron a Zárda utcai buszmegállóból nem tudott elindulni a tömegközlekedési zrt. helyi járatú autóbusza. A 12-es számú járathoz sózóautót hívtak. Az megállt a busz mellett, majd újbóli elindulásakor megcsúszott és a helyi járatos járművet egy oszlopnak szorította. Senki sem sérült meg, az utasokat mentesítő járattal vitték tovább. A buszt a kaposvári tűzoltók húzták vissza az útra.

Ugyancsak csütörtök reggel Siófok és Gamászapuszta között egy helyközi járat ütközött hótorlasznak. A húsz utas közül senki sem sérült meg. Ők mentesítőjárattal utaztak tovább. A siófoki tűzoltók Székesfehérvárról kértek darut.

Baranya megyében a 66-os főúton Pécs és Mánfa között a havazás és a nehézkes közlekedés miatt a „hólánc” használata kötelező táblákat helyezte ki a közútkezelő. Ugyanilyen táblákat tettek ki a 67-es út simonfai, illetve antalszállási emelkedőjénél is szerda délután, ám ezeket a közútkezelő csütörtök délelőtt 9 órakor feloldotta. Ezt az időjárás függvényében a későbbiekben visszahelyezhetik. A dél-dunántúli mellékutakon szintén szükség lehet hóláncra, de egyelőre járhatatlan út, vagy elzárt település nincs a térségben.

autó mentés

Marcaliban és Böhönyén is akadt dolga a tűzoltóknak. Marcaliban autót Böhönyén elakadt kamiont mentettek.

 

A hóeltakarítást, illetve a hóakadályok megszüntetését jelenleg 27 géppel folyamatosan végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt ez rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható javulás a közlekedésben, ha tehetik, ne vállalkozzanak hosszabb utazásra. Elzárt település viszont jelenleg sehol sincs az országban. A somogyi rész jól járható, de a széllökések több helyen is hóátfúvásokat okozhatnak.

kamion mentés

Amennyiben elakadna járművével, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljon el segítséget keresni!

A Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén a szokásosnál kétszer annyi rendőr áll szolgálatban a rendkívüli időjárási körülmények miatt. A kapitányság azt kéri, hogy csak az keljen útra, akinek feltétlenül el kell indulnia. Ebben az esetben pedig vigyenek magukkal hóláncot, meleg italt és takarót. A gépkocsiban legyen elegendő mennyiségű benzin, hogy elakadás esetén fűteni tudjanak. Elakadás esetén hívhatják a Kaposvári Rendőrkapitányság ügyeletét a 82/502-700-as telefonszámon.

 

A vasúti közlekedésben nincsenek nagyobb fennakadások a Dél-Dunántúlon erősítette meg Imre Lászlóné a MÁV-Start Zrt területi kommunikációs vezetője, 10-15 perces késésekre kell számítani. Ilyenkor a legnagyobb gondot az jelenti, ha a szél vagy a vonatközlekedés befújja a havat a váltók közé, az pedig odafagy megakadályozva a szerkezet működését. Épp ezért a vállalat munkatársai ezeket folyamatosan ellenőrzik és takarítják, csakúgy, mint a peronokat.

A Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. 14 járművel kotorja a megyeszékhely útjait, hat munkagéppel pedig a járdáit. 35 hómunkás a gyalogátkelőhelyeket, lépcsőket és buszmegállókat tisztítja. Őket segítik a Városgondnokság közhasznú munkásai is, akiket szintén bevontak a munkába.

- Szerda este óta folyamatosan dolgozunk, és mindaddig folytatjuk, amíg az összes utca járhatóvá válik a városban - mondta Petes Tamás kommunikációs és marketing igazgató. - Csütörtök reggel a fő és tömegközlekedési utak jól járhatók, délelőttre várhatóan a mellékutcákkal is végeznek.

Az autóbusz-közlekedésben az éjszakai havazás Marcali, Nagyatád, Csurgó és Barcs térségében komolyabb fennakadásokat nem okozott. A járatok Felsőbogátpuszta kivételével valamennyi települést érintik, 5– 15 perces késéssel közlekednek - tájékoztatott Kovács Melinda a Kapos Volán vezérigazgatói asszisztense.

Kaposvár, Tab és Siófok térségében az utak takarítatlansága miatt jelentősebb késések és járatkimaradások is voltak. A Fiadról 5.20 órakor induló Bonnyapusztára közlekedő autóbusz megfordulás közben elakadt, feladatát folytatni nem tudta. A Miklósiból 5.00 órakor induló kaposvári járat Somogyacsa érintése nélkül közlekedett.

A Bonnyapusztáról 5.25 órakor induló siófoki járat Somogyacsán elakadt, amelyből adódóan jelentősebb késésre kell számítani. A Balatonföldváról 4.45 órakor induló Tabra közlekedő járat Bálványos érintése nélkül közlekedett.

A Kazsokból 6.30 órakor induló kaposvári járat Büssü településen elakadt, feladatát nem tudta folytatni.

A fenti autóbuszok elakadása, a közúti forgalom lelassulása miatt Kaposvár térségében több járat kimaradt, egyes járatok jelentősebb 20-40 perces késéssel közlekedtek.

Címkék: közlekedés, havazás, kis szines