Nyúl ruhában

Somogysárd polgárainak kezdeményezésére, 1993 óta folyamatosan, 2009-ben immár 17. alkalommal kerül megrendezésre Szilveszter napján, az Európában egyedülálló „Nyúlhajtó verseny”-re, melyre szeretettel meghívom Önt és ismerőseit, kicsiket és nagyokat.

A versenyen „mezbe” bújtatott házi-, illetve vadnyulak indulnak hajtóikkal együtt. Az utóbbi években olyan népszerű lett a somogysárdi nyúlvágta, hogy már nemcsak a versenyzők de a futtatók is külön ruhakölteményekben jelennek meg. Persze a tapsik sem akarnak lemaradni, az induló négylábúak között volt olyan, amelyik külön erre a célra kialakított jelmezben érkezett a rajthoz.

Az a nyertes páros, aki a helyi futballpályán kialakított versenytávon először ér át a keleti alapvonaltól a nyugati alapvonalig. Nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Merthogy a nyúl nem mindig akar futni. Vannak, akik meghökkentő jelmezeket öltenek, és a nyuszi ijedtében menekül alkalmi gazdájától, vannak, akik répát, káposztát lógatnak a tapsi orra elé, de mindenképp embert próbáló, kemény küzdelem a Nyúlfuttatás Somogysárdon.

A verseny az „állatbarátok” ellenszenvét sem vívja ki, hiszen a csatolt versenyszabályzat szerint a nyulat nem szabad fizikailag segíteni előrehaladásában.

Nevezni a kizárólag a verseny napján, december 31-én jelmezbe öltöztetett nyuszival lehet, egy üveg pezsgő áráért. A pezsgőt természetesen megkapják a gazdik. Az első befutón kívül díjat kap a legszebb, a legkisebb, a leglassabb és a legszerelmesebb nyúl is.

Ez a kuriózumnak ható rendezvény az ország egész területéről idecsábítja a lelkes versenyzőket: volt már szegedi, miskolci, békéscsabai versenyzőnk is, akik kizárólag a verseny kedvéért utaztak több száz kilométert. Igazi „szilveszteri csemegeként” a kereskedelmi és a közszolgálati televízió/k mindegyike már évek óta beszámol hírműsorában egy-egy érdekes, mulatságos riporttal, közvetítéssel a verseny forgatagáról.

Címkék: kis szines