havas villamosos

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapjának információi alapján látható, hogy a szombattól vasárnap reggelig tartó időszakban csökkent Budapest levegőjében a szálló por szennyezettség. Azonban még így is minden mérőállomáson a határérték felett van, így szennyezettnek minősül. A Kosztolányi Dezső téren ráadásul már az egészségtelen tartományba esik.

A jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket, azaz a 100 mikrogramm/köbmétert is eléri két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a harmadik napon sem javul, úgy szmogriadót kell elrendelni.

Ebben az esetben korlátozhatják az ipari üzemek termelését, valamint a közlekedést. Ilyenkor a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapest teljes területén.

Címkék: kis szines