hómunkások

A mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés jár extra pihenőidővel és kötelező forró teával. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.

Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4°C-ot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve zárt téri munkahelyen nem éri el a +10°C-ot a munkaidő több mint felében.
Ebben az esetben a munkáltató köteles munkavállalói számára a hideg ellen védőöltözetet, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt és 50°C-os cukorral vagy édesítőszerrel ízesített teát biztosítani.

A munkavédelmi törvény előírása szerint minden munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalók egészségét, biztonságát fenyegető kockázatokat, különös tekintettel a munkaeszközökre, a munkahelyek kialakítására, valamint a munkavállalókat érő terhelésekre. A hideg munkahelyi környezet is a dolgozókat érintő terhelések körébe tartozik - így erre vonatkozólag is jó előre el kell végezni a kockázatértékelést.

Érdemes szem előtt tartani, a szabályok figyelmen kívül hagyása nem olcsó mulatság. Mulasztás esetén első alkalommal még csak szóbeli figyelmeztetésben részesül a munkáltató: ugyanakkor, ha a hatóság folyamatosan találkozik a korábban észlelt szabálytalanságokkal, a bírság összege 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet.

A munkaügyi ellenőrzések kapcsán az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az immár szokásos téli Csillagszóró hadművelet keretében rendszeresen végez vizsgálatokat, mellettük az ÁNTSZ részéről is történnek intézkedések, melyek – sajnos – gyakran bírsággal végződnek.

Címkék: hatóság, hideg, ellenőrzés, kis szines