A Kaposvári Járási Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó fiatal férfival szemben, aki egy jogosítvány fordításáról készült hamis okmánnyal akarta igazolni vezetői jogosultságát Kaposvár környékén. A Romániában született, de magyar nemzetiségű és állampolgárságú férfi sem Magyarországon, sem külföldön nem rendelkezett jogosítvánnyal, ezért interneten megállapodott egy erre szakosodott hamisítóval abban, hogy segít neki hamis amerikai vezetői engedélyhez jutni.

A vádlott ezért megküldte a hamisítónak a személyes adatait, aki ezek alapján egy amerikai magáncég nevében kiállított neki egy „International Translation of Foreign Driver’s License” feliratú kártyaokmányt, amely egy hamis román jogosítvány többnyelvű kísérőokmányának minősült, önmagában azonban a vezetői jogosultság igazolására nem volt alkalmas. A férfi a hamisítónak 600 dollárt fizetett a közokiratnak nem minősülő okmányért.

null

A fiatal férfi ennek ellenére 2021 decemberében egy Kaposvár környékén történt közúti ellenőrzés során ezzel akarta igazolni azt, hogy rendelkezik jogosítvánnyal, azonban a rendőrök gyanúsnak találták az okmányt, és azt lefoglalták tőle.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a büntetlen előéletű, és a bűncselekmény elkövetését beismerő férfival szemben próbára bocsátás alkalmazására, és a hamis okmány elkobzására tett indítványt. 

Címkék: hamis, jogosítvány, rendőrség, kék hírek