A Kaposvári Járási Ügyészség szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat azzal szabolcsi férfival és nővel szemben, akik online csalások elkövetéséből származó pénzekből tartották el magukat.

A vádlottak élettársként éltek együtt, amikor elhatározták, hogy olyan termékek online hirdetéséből fognak pénzt szerezni, amelyekkel valójában nem rendelkeznek. A páros a csaláshoz használt hirdetéseit úgy hozta létre, hogy minél több ember figyelmét felkeltse, így alacsony áron kínáltak sokak által keresett gyermekjátékokat, különösen trambulint és játékkonzolt.

A vádlottak a hirdetési oldalak üzenetküldő szolgáltatásán, illetőleg telefonon keresztül tartották a kapcsolatot a sértettekkel, akiknek kérésre fényképet és egyéb információkat adtak a meghirdetett termékekről. A páros egészen addig készséges volt, amíg a sértettek át nem utalták a kért összeget, mivel annak beérkezése után rögtön elérhetetlenné váltak. A vádlottak módszerének fontos eleme volt az is, hogy olyan összegekkel ejtsék tévedésbe az áldozataikat, ami miatt várhatóan nem tesznek feljelentést, ezért számos sértettet a kaposvári rendőröknek kellett felderíteniük az eljárás során.

A vádlottak a Kaposvári Rendőrkapitányság által vizsgált, 3 hónapig tartó csalássorozattal összesen 91 sértettet ejtettek tévedésbe, akiktől 4.000 és 35.000 forint közötti összegeket csaltak ki, ezáltal közel 1,7 millió forinttal gazdagodtak. A párossal szemben ugyanakkor az ország más pontján is indult nyomozás; néhány hete a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség 139 rendbeli csalás miatt emelt ellenük vádat, mely ügyben azóta is letartóztatásban vannak. 

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben végrehajtandó fogházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt. 

(A felhasznált fényképet az egyik pénzintézet biztonsági kamerája rögzítette a csalással szerzett pénzt felvevő vádlottról.)

Címkék: hirdet, internet, csal, online, kék hírek