A Fonyódi Járási Ügyészség járművezetéstől eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette és más bűncselekmény miatt őrizetbe vétele alatt, gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a negyvenes éveiben járó férfit, aki több közlekedési szabályt megszegve, ittasan menekült el a rendőrök elől múlt pénteken.

A vádlottat 2021 októberében a bíróság ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, ennek ellenére 2022. február 4-én a késő délutáni órákban sört és házi pálinkát fogyasztott otthonában, majd gépkocsival a közeli italbolthoz hajtott, ahol ismét sört fogyasztott.

A vádlott éppen hazafelé akart indulni a kocsmából, amikor a fonyódi rendőrök intézkedés alá vonták. A vádlott a hosszas rendőri jelzésre látszólag megállt, azonban amikor a járőrök meg akarták közelíteni az autóját, hirtelen gázt adott és elhajtott a helyszínről. A rendőrök végül egy rövid autós üldözést követően tartóztatták fel a vádlottat, aki a menekülés során a rendőrautónak is nekicsúszott, ezáltal abban közel 300 ezer forintos kárt okozott. A férfit az elfogása után a rendőrök őrizetbe vették.

Az ügyészség a büntetett előéletű, felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt álló férfit a bűncselekmény elkövetésétől számított 72 órán belül a Fonyódi Járásbíróság elé állította. A bíróság a hétfői napon megtartott tárgyalás során az ügyészi váddal egyezően állapította meg a férfi bűnösségét, akivel szemben 2 év 6 hónap börtönbüntetést, 5 év közúti járművezetéstől eltiltást, és 3 év közügyektől eltiltást szabott ki. Az ítélet ellen a védelem enyhítésért jelentett be fellebbezést.

(A fotók a helyszíni szemle során készültek az üldözés során megsérült vádlotti és rendőrségi gépkocsikról.)

Címkék: üldöz, büntetett, jogosítvány, börtön, menekül, ittas, kék hírek