Személyautóval ütközött egy vonat szeptemberben Kaposvár és Taszár között egy vasúti átjáróban, a balesetben egy ember életét veszítette. Az átjáróban lévő lámpa pirosat jelzett.

Egy 77 éves sofőr pedig még a félsorompót is letörte, úgy ütközött gépkocsijával egy robogó vonatnak júliusban Balatonvilágoson. Ő élve szállt ki autójából. A MÁV tájékoztatása szerint 2021-ben országszerte, így megyénkben is jelentősen megnőtt a vasúti átjárókban történt balesetek száma.

- Somogy megyében a tavalyi évben 11 esetben történt baleset. Ebből 1 esetben történt haláleset, 4 esetben súlyos, 2 esetben könnyebb sérülés és 4 esetben olyan baleset amikor csak anyagi kár keletkezett - válaszolta telefonos megkeresésünkre a MÁV-Csoport sajtószóvivője, Biber Anett.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekért a balesetekért a közúti forgalom résztvevői a felelősek. Sokan figyelmetlenségből hajtanak a tilos jelzés ellenére a sínekre, mások azt gondolják: még átérnek a vonat előtt.

A vasúti átjárón történő biztonságos áthaladás az autós iskolák elméleti tananyagában és gyakorlati oktatásában is kiemelt helyen szerepel.

- Ha működik a biztosító berendezés, nem kapunk tilos jelzést. Fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel kell közelíteni és mielőtt a vasúti átjáróra ráhajtunk, határozott jobbra- balra körültekintéssel meg kell győződni róla, hogy vasúti jármű nem közeledik és utána határozottan át kell haladni a vasúti átjárón - mondta Zóka-Váczi Róbert, a Klubjogsi Autósiskola ügyvezetője.

A biztonságos közlekedést segíti, ha valaki nem telefonál vezetés közben, illetve, ha a kerékpárosok és a gyalogosok nem fülhallgatóval közelítik meg a vasúti átjárókat.

Címkék: máv, vasút, kék hírek, baleset