A Kaposvári Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat két férfival – apával és fiával - szemben, akiknek a mulasztásai miatt súlyos munkahelyi baleset történt egy útépítés során.

A vádlottak építési szektorban működő vállalkozása – melyben az apa cégvezető, míg a fia művezető, építésvezetői feladatokat látott el - egy Somogy megyei útépítésben vett részt, ahol gépkocsivezetőként foglalkoztatták a sértettet. A vádbeli napon a fiatalabb vádlott egy olyan hidraulikus kotrógéppel dolgozott, amelyre gépkezelői jogosítványa nem volt, illetve a munkagép kezelésében jártasággal sem rendelkezett, és erről a cégvezető apa is tudott.

A munkanap végén a vádlott a munkagéppel fel akart állni a sértett által vezetett trélerre, aki a tréler rámpáján állva segítette, illetve irányította a vádlott felhaladását, mivel a férfi ilyen manővert még nem hajtott végre. Amikor a vádlott a munkagéppel felhajtott a tréler platójára, a sértett észlelte, hogy a rakomány rögzítésére szolgáló eszközök a munkagép tolólapjának útjában vannak, ezért jelzett a vádlottnak, hogy a munkagéppel álljon meg.

null

A vádlott ekkor a gázpedálról elemelte a lábát, azonban a munkagép tovább haladt, mivel a vádlott üdítős flakonja a gázpedál és a kezelő fülke szélvédője közé szorult. A vádlott ettől bepánikolt, és szakszerűtlenül próbálta megállásra bírni a munkagépet, melynek során ösztönösen a gémet működtető pedálra lépett, mivel az általa használt más típusú munkagépekben ezen a helyen szokott lenni a fékpedál.

Ettől azonban a munkagép markolókanala leereszkedett, és odaszorította a sértett bal kézfejét a kotrógép tolólapjához. A baleset következtében a sértett egyik ujja olyan súlyosan megsérült, hogy azt amputálni kellett.

A cégvezető vádlott ezután a munkabaleset kivizsgálásával megbízott egy munkabiztonsági szakembert, akit rávett arra, hogy a baleset előtti időpontra visszadátumozva készítsen munkahelyi kockázatértékelést, amit a vádlott a munkavédelmi eljárás során felhasznált. A cégvezető és a munkabiztonsági szakember ellen ezért hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a kotrógépet kezelő vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés, a cégvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására, míg a munkabiztonsági szakemberrel szemben próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt.

Címkék: munkahely, ügyészség, baleset, kék hírek