A Kaposvári Járási Ügyészség a sértett sanyargatásával elkövetett kényszermunka bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a büntetett előéletű, 39 éves férfival szemben, aki fenyegetéssel és bántalmazással végeztetett környezetszennyező tevékenységet kiszolgáltatott helyzetben lévő személyekkel Kaposváron.

A vádiratban foglaltak szerint a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló, kaposvári férfi telephelyén, illetve egy külvárosi ingatlanának udvarán is olyan veszélyes hulladékot - használt háztartási gépeket, gumiabroncsokat, gépjárműveket - tárolt, amelyre engedéllyel nem rendelkezett. A vádlott az általa összegyűjtött hulladékból bontással és égetéssel akarta kinyerni a még értékesíthető, fém tartalmú anyagokat, ehhez azonban segítségre volt szüksége.

A férfi 2019-ben az illegális tevékenység végrehajtására úgy szerzett munkaerőt, hogy Kaposvár belvárosában szólította le a sértetteket, vagy ismerősei révén ajánlott nekik munkát. A napi 5000 forint, élelmiszer és cigaretta juttatás helyett azonban a sértettek kis idő elteltével pár száz forintot és némi élelmet - jobbára a vádlott családjának maradékát - kaptak.

Amikor a munkások közölték a férfival, hogy nem akarnak tovább dolgozni neki, a vádlott fenyegette, illetve ököllel ütötte, megrúgta és fellökte őket, ha „elszöktek”, visszavitette a sértetteket, volt olyan dolgozója, akit „engedetlensége” miatt napokra a garázsába zárt.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában előkészítő ülésen történő beismerés esetére a bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlottal szemben 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztést, valamint 7 év közügyektől eltiltást indítványozott.

(A felhasznált képek a nyomozó hatóság szemléjén készültek.)

Címkék: büntetett, illegális, megver, veszélyes, kék hírek