A Kaposvári Járási Ügyészség kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 49 éves férfival szemben, aki két sértettet is tévedésbe ejtett azzal, hogy olyan asztalos munkákért vett át pénzt, amiket valójában nem állt szándékában elvégezni.

A férfi 2019 decemberében személyes ismeretség révén egy kaposvári, majd 2020 májusában egy budapesti sértettel állapodott meg abban, hogy konyhabútort fog nekik készíteni, ezért a sértettektől közel 300 ezer forint előleget vett át.

A férfi azonban pénzből sem a szükséges faanyagokat, sem a szerelvényeket nem vásárolta meg, sőt az egyik sértettnek még hamis árajánlatot is készített egy fakereskedelmi vállalat nevében, ami azt hivatott igazolni, hogy a konyhabútorhoz szükség faanyag előlegét már kifizette. A vádlott a sértettek sürgetése elől különböző indokokkal kitért, majd a teljesítési határidőt követően elérhetetlenné vált számukra.

A férfi gyanúsítotti kihallgatása után a felek közvetítői eljárás lefolytatására tettek indítványt, azonban erre nincs korlátlan lehetőség, mivel két éven belül a vádlottal szemben egy másik eljárást már megszüntettek tevékeny megbánás miatt, ezért az ügyészségnek az indítványt el kellett utasítania.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben pénzbüntetés kiszabására, vagyonelkobzás alkalmazására és az egyik sértett által előterjesztett polgári jogi igény megítélésére tett indítványt.

Címkék: asztalos, becsap, előleg, csal, kék hírek