A Nagyatádi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves dél-somogyi férfival és két társával szemben, akik úgy szabadultak meg az olajjal, és egyéb veszélyes anyagokkal szennyezett szeméttől, hogy azt elégették, illetve egy földesút mellet kiszórták.

A vádlott autószerelő műhelyt üzemeltetett, melynek működése során nagyobb mennyiségű, részben veszélyes hulladéknak minősülő szemét – így festékes flakonok, olajos rongyok, illetőleg gépjármű olajszűrők - keletkezett. A másik két férfi a vádlottnál javíttatták a gépkocsijaikat, aki az egyik alkalommal megkérte őket arra, hogy a műhelyben keletkezett hulladékot adják le egy környékbeli hulladéklerakóban, holott tisztában volt vele, hogy ezen a helyen veszélyes hulladékot nem vesznek át, illetve számolt azzal is, hogy társai a szemetet a hatóság által nem engedélyezett helyen fogják lerakni.

A másik két vádlott elfogadta a felkérést, és a műhelyből kb. 20 zsák szemetet szállítottak el, azonban a hulladékot nem a lerakóba vitték, hanem annak egy részét az egyik vádlott lakóhelyén elégették, míg a fennmaradó részt egyszerűen kiszórták egy földesút mellet.

null

A Nagyatádi Járási Ügyészség az autószerelő műhelyt üzemeltető vádlottal és büntetlen társával szemben felfüggesztett, míg a másik büntetett előéletű férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Az ügyben a Nagyatádi Járásbíróság 2021 februárjában hirdetett ítéletet, melyben a férfiakat ugyan az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek, azonban a vádlottakat közérdekű munka büntetésre ítélte, ezért az ügyészség valamennyi vádlott vonatkozásában a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést.

Címkék: vádemelés, hulladék, ügyészség, kék hírek