A Marcali Járási Ügyészség lőfegyverrel visszaélés bűntette és kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a 37 éves büntetett előéletű férfival szemben, aki internetről rendelt tiltott anyagokkal kereskedett az otthonában, ahol élettárásával közösen egy éles lőfegyvert is tartottak.

A férfi 2018 őszétől az internetről kezdett el új pszichoaktív anyagnak minősülő ún. biofüvet rendelni azzal a szándékkal, hogy azt haszonnal továbbértékesíti. A vádlott az így megszerzett drogot különböző vegyi anyagokban feloldotta, ahhoz zsályalevelet kevert, majd kiporciózva kezdte értékesíteni a lakóhelyén.

A vádlott 2019 áprilisában történt elfogásáig legalább négy fogyasztónak értékesített a szintetikus kábítószerből, melyből a nyomozók a lakóhelyén tartott kutatáskor is lefoglaltak egy kisebb - részben saját fogyasztásra, részben tovább értékesítésre szánt - mennyiséget.

A marcali rendőrök a kutatás során azonban nemcsak szintetikus kábítószert, hanem a vádlott és élettársa által ágyban elrejtve egy engedély nélkül tartott, 0.22 kaliberű lőfegyvert és ahhoz tartozó lőszereket is találtak, melyhez sem a férfinak, sem a nőnek nem volt engedélye.

A Marcali Járásbíróság 2020 decemberében hirdetett ítéletet az ügyben, melyben az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottakat, és a nyomozás során mindvégig letartóztatásban lévő, visszaeső férfit 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, míg élettársát 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet az élettárs vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg a férfi enyhítésért fellebbezett.

A felhasznált fotók az egyik fogyasztónál tartott kutatás során készültek.

Címkék: lőfegyver, visszaeső, élettárs, drog, kábítószer, kék hírek