Az elmúlt időszakban megszaporodtak a környezet károsításával kapcsolatos bűnügyek Kaposváron, ugyanis legutóbb egy kaposvári férfi került bűnügyi felügyelet alá azért, mert a talajt károsítva végzett rendszeresen szemétégetést egy ipari területen.

Egy másik ügyben a Kaposvári Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a 34 éves nővel szemben, aki a szabadban égetett azbesztet tartalmazó hullámpalát Kaposvár környékén.

A vádlott 2019 októberében férjének segédkezett, aki elvállalta egy Kaposvár környéki autóbontó telephely kiürítését és kitakarítását. A munkavégzés során a hulladékokat fajtánként szétválogatták. Az asszony szándékosan meggyújtott egy olyan szeméthalmot, amiben műanyag hulladék, gumiabroncs, valamint veszélyes hulladéknak minősülő, azbeszt tartalmú építőanyag is volt azért, hogy azoktól így szabaduljon meg.

A hulladék kb. 10 m2 nagyságú területen nagy lánggal égni kezdett úgy, hogy a fekete füstöt, illetve az égéstermékként keletkező - szintén veszélyes hulladéknak minősülő - kormot a környéken is észlelni lehetett, ezért értesítették a tűzoltókat, akik a tüzet eloltották.

A vádlott megsértette a levegő védelméről szóló szabályozást, mely szerint a hulladék nyílt téri égetése  - kevés kivételtől eltekintve - tilos, ráadásul hulladékkezelés tiltott formáját veszélyes hulladékra követte el.

Az ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

(borítóképünk illusztráció)

Címkék: veszélyes hulladék, környezetkárosítás, éget, gumiabroncs, illegális, egészség, kék hírek