Csütörtökön a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt a házigazdája a katasztrófavédelmi mobil laborok területi versenyének. Az Árpádtetőn, négy különböző helyszínen tartott megmérettetésen Borsod, Fejér, Vas, és Somogy megye háromfős csapatai mérték össze tudásukat.

A katasztrófavédelmi mobil labor egységek kulcsszerepet töltenek be az iparbiztonsági szakterületen. A szakemberek nem csupán a vegyi, biológiai és radiológiai anyagokkal kapcsolatos veszélyhelyzeteknél végeznek felderítő tevékenységet, hanem a veszélyes üzemek és a veszélyesáru-szállítás hatósági ellenőrzésében is jelentős feladatot vállalnak.

A négy megyéből érkezett háromfős csapatokat Karsa Róbert tűzoltó ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Baranya megyét kérték fel a területi verseny megrendezésére. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy egy színvonalas versenyen dől el, melyik mobil labor a legalkalmasabb az országos döntőn való részvételre.

A gyakorlati feladatokat négy állomáson kellett megoldani, a szervezők úgy választották meg azokat, hogy teljeskörűen fel tudják mérni a csapatok vegyi, biológiai, radiológiai felderítési szaktudását.

Az első állomáson arról kellett meggyőződniük, hogy a feltételezett létesítmény területén van-e radioaktív sugárforrás. A következő állomáson - ami egy illegálisan működő laboratórium volt - egy vegyi anyagot kellett megkeresni. A harmadik szituáció egy közlekedési balesetet feltételezett, ahol a roncsolódott járműben, valamint a környezetében piktogramokkal ellátott dobozok voltak találhatóak. Itt a versenyzőknek meg kellett határozniuk, hogy a csomagoló edényekben, valamint a környezetében található-e veszélyes anyag, a helyszín a társhatóságoknak biztonsággal átadható-e. Az utolsó állomáson - ami egy használaton kívüli raktárhelyiség volt - sérült hordókban tárolt anyagokat kellett azonosítania a mobil laboroknak, illetve a raktár területén található valamennyi anyagról információt kellett gyűjteniük.

Minden helyszínen egy óra állt a csapatok rendelkezésére a feltételezett szituációk megoldására. A bírók figyelme az értékelés során kiterjedt a beavatkozások szakszerűségére, a rádióforgalmazásra, az egyéni védőeszközök és a mérőműszerek előírás szerinti használatára is.

A verseny zárásaként Karsa Róbert tűzoltó ezredes gratulált valamennyi csapatnak a tisztességes felkészülésért, a feladatok szisztematikus, célirányos végrehajtásáért, a profi csapatmunkáért.

A katasztrófavédelmi mobil laborok területi versenye az alábbi eredménnyel zárult:

1. Somogy Katasztrófavédelmi Mobil Labor csapata

2. Fejér Katasztrófavédelmi Mobil Labor csapata

3. Borsod Katasztrófavédelmi Mobil Labor csapata

4. Vas Katasztrófavédelmi Mobil Labor csapata

A katasztrófavédelmi mobil laborok országos döntőjébe Somogy megye csapata (Dr. Hamarné Dr. Póhn Gabriella tűzoltó őrnagy, Kiss Gábor tűzoltó százados és Szabó Ferenc tűzoltó zászlós) jutott be.

Fotó, forrás: Baranya MKI

Címkék: labor, verseny, katasztrófavédelem, kék hírek